Menu Zavřít

Platba ve virtuální realitě? Stačí kývnout

13. 10. 2016
Autor: Profimedia.cz

Neustálé zjednodušování platebních metod možná dosáhne svého vrcholu. Internetový prodejce Alibaba vyvíjí systém pro virtuální realitu, v němž půjde zaplatit kývnutím hlavy.

Online nakupování získává s rozvojem virtuální reality nové možnosti, kterých chce čínský prodejce Alibaba co nejrychleji a nejefektivněji využít. Výsledkem je systém VR Pay, který funguje tak, že zákazník se speciálními brýlemi prochází nabídku virtuálních obchodů, a když jej nějaký produkt zaujme, stačí mu k jeho nákupu pouhé kývnutí hlavou.

„Sundávat si brýle kvůli placení je velice nudné. S tímto přístrojem už nebudete muset sahat po telefonu,“ vysvětluje výhodu systému VR Pay Lin Feng, který v posledních měsících vedl jeho vývoj pro společnost Alibaba, již vlastní druhý nejbohatší Číňan Jack Ma.

Že by docházelo k nechtěným nákupům omylem, podle všeho nehrozí. Před zaplacením všech produktů totiž bude potřeba ještě autentizace, spočívající v zadání určitého hesla. I ta ale může být provedena určitými pohyby hlavou či delším zaměřením zraku na určité body, zkrátka opět s co nejmenší námahou.

Přečtěte si o zařízení pro virtuální realitu od Facebooku:

Virtuální realita jako součást života. Facebook představil nový Oculus

 Brýle pro virtuální realitu Oculus

VR Pay, který by měl být spuštěn koncem letošního roku, je další inovací platformy Alipay. Už od loňského roku umožňuje například možnost zaplatit zboží na základě rozeznávání obličeje. Nejedná se přitom o žádnou okrajovou službu, protože Alipay využívá denně více než 450 milionů lidí.


Dále čtěte:

MMF24

Virtuální svět pro každého. Odvětví se má demokratizovat

Facebook vyvíjí 360stupňovou kameru, prodávat ji ale nebude


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).