Menu Zavřít

Platební karty zrušte, říkají studenti

13. 11. 2008
Autor: Euro.cz

České banky

V soutěži s názvem Ideální banka 21. století studenti nešetřili kritikou tuzemské banky. Akci pořádala stejně jako minulý rok Poštovní spořitelna a server bankovnipoplatky.com. A co studentům, kteří měli za úkol popsat ideální banku, na současných bankovních domech vadilo? Třeba malé využívání internetu a moderních technologií. „Spousta věcí by se dala vyřešit přes telefon, internet či e-mail klienta. O kolik by pak ubylo zoufale čekajících lidí u přepážek,“ napsala ve své eseji o ideální bance studentka Marie Stránská. Další ze studentů zase navrhuje „využít prostor banky jako útulné prostředí, kde by se lidé mohli zastavit, přečíst si noviny, dát si šálek kávy a při čekání by jim byly nabídnuty finanční služby“.
Studentka Lucie Polátová napsala, že si ideální banku představuje jako „neviditelnou instituci, do které nebude nutné chodit“. Autoři ale nezapomněli ani na seniory. Zdůrazňují, že pro ně je naopak osobní kontakt nesmírně důležitý.
Někteří účastníci soutěže dokonce navrhli odstranění platebních karet a PIN kódů a jejich nahrazení elektronickými čipy v těle. Výjimkou nebyly ani nápady identifikace pomocí otisků prstů. „Takových návrhů se objevilo překvapivě hodně. Jenže autoři příliš neřešili bezpečnost a zneužitelnost takových technologií,“ upozornil Patrik Nacher, provozovatel serveru bankovnipoplatky. com.
Uspořádání této soutěže vysvětlila Poštovní spořitelna tím, že „má zájem o podněty, které by mohly vylepšit nabízené služby“. Nejlepším studentům prý za jejich snahu rozdělí ceny za osmdesát tisíc korun. Výsledky soutěže by měly být známy do konce listopadu. Svou představu ideální banky popsalo téměř dvě stě studentů. Nejvíce zástupců pocházelo z Technické univerzity v Liberci, Bankovního institutu vysoké školy, Bankovní akademie – gymnázia, Střední odborné školy a Vyšší odborné školy z Prahy 3.

KL24

Popisek: Více internetu. To požadují po bankách studenti, kteří se účastnili soutěže Ideální banka 21. století, při níž měli za úkol popsat ideální moderní bankovní dům.

  • Našli jste v článku chybu?