Menu Zavřít

Platex zvýšil tržby o 40 milionů

5. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Textilní průmysl

Společnost Platex z České Skalice, která produkuje technické tkaniny, v loňském roce zvýšila tržby na 327 milionů korun, meziročně si tak polepšila o 40 milionů. Pro letošní rok sice očekává výnosy ve výši 287 milionů, i tak ale představuje firma se 175 zaměstnanci v krizí stíhaném textilním průmyslu výjimku.
„Platex není členem naší asociace, čili jeho výsledky nemohu nijak zvlášť komentovat. Ale produktivita, kdy na zaměstnance připadá 1,64 milionu tržeb za rok, je v oboru ojedinělá,“ komentuje výsledky Jiří Kohoutek, výkonný ředitel Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu.
Ve firmě Platex prý pociťovali příchod krize už v roce 2008, reagovali například pozastavením některých plánovaných investic a hledáním nových obchodních příležitostí. „Následovala redukce počtu zaměstnanců přirozenou cestou – odchody do důchodu nebo neprodlužování smluv na dobu určitou – a razantní redukce nákladů. Tato strategie se nám vyplatila,“ říká ředitel společnosti Radek Dostál.
Platex patřící nizozemské společnosti BN International se řadí mezi významné evropské producenty knihařských pláten, podkladových pláten pro výrobu průmyslových brusných pásů a dalších speciálních tkanin včetně vrstvených papírů pro polygrafický a obalový průmysl. V loňském roce uspěl na arabských trzích, kam dodal statisíce běžných metrů knihařských pláten.
„Tento export dál pokračuje, navíc jsme se díky vlastnímu vývoji pustili do výroby textilií vhodných k inkoustovému a tonerovému potisku. Nyní zkušebně dodáme dvacet tisíc metrů této textilie do USA, a pokud se podaří kontrakt dotáhnout do konce, mělo by přes oceán ročně putovat více než 100 tisíc metrů,“ dodává Dostál.

CIF24

Graf:
Tržby společnosti Platex
Rok v mil. korun
2007 326
2008 287
2009 327
2010 odhad 287
Zdroj: Platex

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).