Menu Zavřít

Platy šéfů německých státních firem předčí i „zlaté padáky“ Českých drah

26. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Platy manažerů německých státních podniků ukazují na to, že i tamní státní koncerny dlí v bublinách s jedinečným tržním mikroklimatem. Ilustruje to plat šéfa Deutsche Bahn Rüdigera Grubeho, který činí 3 150 000 korun měsíčně. Dobře je ale i na dalších špičkových pozicích ve státních firmách. Projděte si přehled milionových platů v 10 německých státních společnostech.

Základní plat jednoho z šéfů Českých drah 250 000 měsíčně je proti tomu učiněná cena útěchy. Jenže, v konečném součtu se ani Dalibor Zelený za svůj příjem ve srovnání s Rüdigerem Grubem stydět nemusí. Zelený si za pouhých 7 měsíců ve vedení Českých drah přišel na devět milionů korun, tedy 1,285 milionu korun měsíčně. Funkce se chopil za ministra dopravy Zdeňka Žáka z úřednické vlády Jiřího Rusnoka.

Německým státním manažerům je ale přeci jen lépe, a to napříč obory. Podle mzdové studie Zeppelinovy univerzity ve Friedrichshafenu, z níž citoval deník Handelsblatt, se vyplatí šéfovské posty ve státních a polostátních bankách, v přístavu, sdružení nemocnic, ale i v tiskárně nebo v letectví. Z následujících 10 pozic je „nejhůře“ placená ta s největší zodpovědností. I šéf letového provozu nad celým Německem ale koncem měsíce nosí domů v přepočtu 1 102 000 korun.

MMF24

Přečtěte si, kolik berou manažeři ve světě:

Šéfové velkých firem dostali znovu přidáno. Podívejte se, kdo bere nejvíc

Nejvyšší příjem v Evropě má šéf Roche. Vydělá si ročně 340 milionů

Čtěte více o vývoji mezd i tlaku na jejich růst:

Průměrná mzda stoupla o více než pět procent. Roste rychleji než loni


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).