Menu Zavřít

Platy v Mitasu porostou. Předjednaly to odbory

20. 4. 2017
Autor: Anna Vacková, mf

Vedení gumárenské společnosti Mitas uzavřelo s odboráři z pražského a zlínského závodu předběžnou dohodu o růstu mezd. Definitivní podobu dohody by měli podepsat příští týden. Platy by se měly zvýšit postupně ve třech krocích. Budou závislé mimo jiné na inflaci nebo průměrné mzdě v regionu. Než bude smlouva definitivně uzavřena, v obou závodech i nadále platí stávková pohotovost.

„Vedení Mitas uzavřelo se zástupci odborů předběžnou dohodu, ve které se obě strany shodly mimo jiné na míře růstu platů. V následujících dnech budeme ladit finální znění dohody, které by mělo být podepsáno v příštím týdnu. Jsme rádi, že se situaci podařilo vyřešit u jednacího stolu, jak jsme celou dobu v průběhu jednání věřili,“ uvedl Ralph Kellenberger, jehož Mitas pověřil vedením kolektivního vyjednávání.


Stávka hrozí i Tesle:

Tesla v Německu utahuje šrouby. Zaměstnanci se bouří

 Šéf Tesla Motors a SpaceX Elon Musk


Spokojenost vyjádřil také Křivánek. „Je dobré, že jsme se domluvili a nemusíme to hnát do extrému. Nechtěli jsme poškozovat zaměstnavatele. I když stoprocentně spokojeni budeme až po uzavření definitivní dohody,“ zdůraznil.

Zvýšení mezd podle něj bude rozložené do tří kroků. Od září, od 1. ledna 2018 a od 1. července 2018. Už na začátku dubna firma zvýšila mzdy zpětně od ledna, podle odborářů ovšem nedostatečně.

Odboráři původně požadovali zvýšení průměrné mzdy o 30 korun na hodinu, což by znamenalo růst zhruba o 5000 korun měsíčně. Podle Křivánka to nakonec může být o něco méně. „I my jsme udělali určitý ústupek. Roli budou hrát produktivita práce, míra inflace a průměrné mzdy v jednotlivých regionech,“ doplnil.

Plat 26 000 nestačil

Mzdy v pražském podniku jsou podle Křivánka nižší než ve Zlíně, v Praze mají lidé navíc vyšší životní náklady. Hrubá mzda v pražském podniku je podle něj 26 000 korun, ve Zlíně o 1000 korun vyšší. Jak už dříve uvedl předseda odborářů ze zlínského závodu Vladislav Jandásek, v reálu však má většina zaměstnanců firmy 12 000 až 15 000 korun čistého. Podle údajů Českého statistického úřadu byla na konci loňského roku v ČR průměrná hrubá mzda 29 320 korun. Ve Zlínském kraji to bylo 26 131 korun, v Praze 36 584 korun.

ebf - tip - debata

Mitas je jedním z předních evropských výrobců zemědělských pneumatik. Loni firmu koupila švédská skupina Trelleborg. Ve svých výrobních závodech v ČR, Srbsku a v USA firma vyrábí také průmyslové pneumatiky a pneumatiky pro motocykly. Mitasu předloni klesl zisk o 14 procent na 952,7 milionu korun. Tržby klesly o osm procent na 8,05 miliardy korun.

Přečtěte si také:

Řidiči Uberu chystají odbory. Soud je proti

Druhá míza gumárenského krále. Šlemr skupuje minerální vody

Odbory hodnotí stávku pozitivně. Dva kraje chtějí dopravce pokutovat


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).