Menu Zavřít

Plný pytel zakázek

16. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Pády bank zaměstnávají řadu globálních advokátních kanceláří

Finanční krize, která zlikvidovala řadu bank, připravila o zakázky i velké advokátní kanceláře. Mnoho z nich totiž spolu s pádem finančních institucí přišlo o největší a nejbohatší klienty. Paradoxně ale pro některé právnické firmy může krize znamenat desítky milionů dolarů navíc. Likvidace, prodej nebo znárodňování obrů, jako byly Merrill Lynch, Lehman Brothers, Washington Mutual nebo Wachovia, totiž přináší složité a rozsáhlé problémy, k jejichž řešení je zapotřebí poradního hlasu právníků. Zakázky se hrnou jak od vlád, tak od centrálních bank, zástupců věřitelů, a samozřejmě i od samotných zbankrotovaných bank, jejich vlastníků, popřípadě zájemců o jejich koupi. O lukrativní tendry v hodnotě milionů dolarů zuří tvrdé boje, jež jsou umocněny i reálnými obavami některých advokátních firem, že je krize může připravit o příjmy od kdysi bohatých a nyní živořících klientů. O zakázky související se znárodněním nebo likvidací neúspěšných bank se obvykle dělí několik advokátních kanceláří, většinou největších globálních firem.

Osmička pro Lehman Brothers Typickým případem je pád americké banky Lehman Brothers. Hlavním právním poradcem při její likvidaci je americká kancelář Weil, Gotshal & Manges. Vedle této renomované firmy, která řeší především otázky spojené s americkou centrálou banky, se na celém procesu podílejí i další slavná jména. Ve Velké Británii při pádu banky získaly zakázku hned čtyři firmy, a to Freshfields Bruckhaus Deringer, Linklaters, Clifford Chance a Lovells. Freshfields v této věci radí britské centrální bance Bank of England, která na likvidaci v zemi dohlíží. Linklaters zase radí konkurznímu správci, kterým je firma PricewaterhouseCoopers. Lovells pro změnu pracuje pro britský antimonopolní úřad a poslední ze zmíněných firem Clifford Chance zase pomáhala bance Barclays, jež odkoupila část amerických aktiv zkrachovalého konkurenta v hodnotě 1,75 miliardy dolarů. Evropskou a asijskou část někdejší banky zatím za 230 milionů dolarů koupila japonská Nomura, které pomáhala nejziskovější americká advokátní kancelář Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom. Na transakci se podílela také firma Osborne Clarke. Přebíraná evropská část banky si k jednáním přivzala právníky ze společnosti Ashurst.

Strach o místa Rozhodně se ale nedá říci, že by pád banky přinesl právníkům jen pozitiva. Lehman Brothers totiž každý rok utrácela na poplatcích advokátům přes 67 milionů dolarů. O tuto sumu se dělilo velké množství firem, mezi hlavní právní poradce banky patřily kanceláře Simpson Thatcher & Bartlett a Cadwalader, Wickersham & Taft. Tyto velké firmy přišly o řadu zakázek, firemní právníci zaměstnaní přímo u Lehmanu přišli rovnou o místa. Firma zaměstnávala ve svých kancelářích tým 145 právníků, který vedl viceprezident banky Thomas Russo. Většina z těchto profesionálů si nyní musí hledat nová zaměstnání. Zkušenost s pádem banky Bear Stearns však napovídá, že právníci s diplomy z prestižních škol a praxí v bankovním sektoru nezůstanou bez práce dlouho. Starší členy právnického týmu Bear Stearns si okamžitě rozebraly velké americké advokátní kanceláře jako Simmons & Simmons, K&L Gates nebo Brown Rudnick. Podobný osud zřejmě čeká i bývalé pracovníky Lehman Brothers. Část z nich se bude zřejmě muset přesunout i do rozvíjejících se lokalit, kde je ekonomika silnější a poptávka větší než v New Yorku nebo Londýně, například do Dubaje, Bahrajnu nebo do východoasijských poboček velkých firem.
Obdobná situace jako po pádu Lehmanu nastala i při státem řízeném odprodeji investiční banky Merrill Lynch konkurentovi Bank of America. Novému vlastníkovi legendární firmy při transakci radí hned 23 advokátů včetně dvanácti partnerů Wachtell Lipton Rosen & Katz, prestižní kanceláře z newyorské Wall Street. Prodávaná banka si zase za poradce zvolila kancelář Shearman & Sterling. Mezi oběma týmy se dnes intenzivně jedná. “Všechno probíhá tak rychle, že to musíme domlouvat osobně, a ne po telefonu,” sdělil serveru AmericanLawyer.com John Madden, šéf oddělení fúzí a akvizic kanceláře Shearman & Sterling. Firma, ve které je zaměstnán, si na své konto připíše ještě další velký projekt, kterým je zestátnění německé hypoteční banky Hypo Real Estate. Spolkové vládě bude při této transakci za 35 miliard eur vedle Shearmanu radit ještě firma Linklaters a jedna z největších německých kanceláří Hengeler Mueller.

ebf - tip - debata

Injekce pro City Atraktivní příležitost, o níž se perou prestižní kanceláře z celé londýnské City, vytvořila také britská vláda svým plánem na ozdravení bankovního systému v zemi. Ten spočívá ve finanční pomoci bankovním ústavům, jež krize zasáhla nejhůře. Ze státní pokladny na tento účel v příštích letech padne asi padesát miliard liber. Britské centrální bance bude při operaci radit kancelář Freshfields Bruckhaus Deringer, ministerstvu financí další ze známých londýnských firem Slaughter and May. Právní pomoc ale potřebují i jednotlivé banky. Holdingu HBOS, který vlastní Bank of Scotland (nezaměňovat s podobně znějící Royal Bank of Scotland přítomnou i v Česku – pozn. red.), bude radit kancelář Allen & Overy, bance Barclays pak Clifford Chance. Zkrátka nepřijde ani další z britských advokátních obrů Linklaters, který má kontrakty jak s Royal Bank of Scotland, tak s bankou Lloyds TSB. Protože posledně jmenovaná instituce získala především díky všeobecné krizi odvětví od britského antimonopolního úřadu právo koupit konkurenta HBOS, budou mít hlavní poradci obou bank Linklaters a Allen & Overy ještě na nějakou dobu o práci spolehlivě postaráno.

Buffett s Kaliforňany Další z padajících institucí s velkým jménem, americkou pojišťovnu AIG, zachránil stát, který jí výměnou za osmdesát procent akcií poskytl 85 miliard dolarů. Federální úřady při této transakci zastupovala kancelář Davis Polk & Wardwell, pojišťovnu konkurent Sullivan & Cromwell. Aby toho nebylo málo, vlastní právníky si přizvala i správní rada firmy, kterou zastupovala kancelář Simpson Thatcher & Bartlett.
V debatách padlých bankách a finanční krizi trochu zaniká zpráva, které by se jindy dostalo mnohem větší pozornosti, a sice rozhodnutí slavného investora Warrena Buffetta koupit za pět miliard dolarů podíl v investiční bance Goldman Sachs. Šéf společnosti Berskshire Hathaway si nechává při této transakci radit kalifornskou firmou Munger Tolles & Olson. Banku Goldman Sachs zastupuje kancelář Sullivan & Cromwell. Tato firma si na nedostatek zakázek nemůže stěžovat, protože k jejím dalším kontraktům patří hlavní poradenství společnosti JPMorgan při jejím nákupu aktiv banky Washington Mutual za bezmála dvě miliardy dolarů. K tomu se přidává snaha JPMorgan navýšit firemní kapitál desetimiliardovou emisí akcií, v čemž jí pomáhá firma Cravath Swaine & Moore. Tyto transakce by měly změnit JPMorgan na největší spořitelnu ve Spojených státech amerických s vklady v hodnotě 900 miliard dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).