Menu Zavřít

Plýtvání omezeno. Na jak dlouho?

25. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Ministr Tomáš Julínek se pochlubil prvními výsledky dopadů regulačních poplatků

Zdravotnictví a jeho reforma je stále politickým tématem číslo jedna. A v centru zájmu této reformy zase stojí regulační poplatky. Díky nim na sebe upozorňují politici, o kterých do té doby nikdo nevěděl, nebo se stávají prostředkem, jak pranýřovat celou reformu a její autory. Pro ministerstvo zdravotnictví minulý týden představovaly způsob, jak naopak svou koncepci bránit, a příležitost představit první úspěchy. Ministr Tomáš Julínek seznámil veřejnost s předběžnými výsledky zavedení poplatků za první čtvrtletí. Celkem se vybrala více než miliarda korun a očekávají se úspory kolem dvou a půl miliardy.
„Poplatky v Česku, jak byly zavedeny, fungují,“ je přesvědčen Julínek. Největší pozitivum vidí v navázání dialogu pacienta a lékaře. Pacient se prý nyní více zajímá o svou léčbu a snaží se chovat ekonomicky. Revizi systému ministr přesto nevylučuje. Potvrdil své původní stanovisko vyčkat půl roku a poté případně některé skupiny obyvatel od placení osvobodit, například děti do tří let. Regulační poplatky navíc dle jeho slov pomáhají odhalit skryté vady celého systému. Přinášejí statistické údaje o reálném fungování zdravotnictví, které do té doby nebyly k dispozici. Díky tomu mohou například pojišťovny sledovat, zda někteří klienti systém nezneužívají nebo si „jen“ zbytečně huntují zdraví. Ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček uvádí jako příklad klientku, která si v lékárnách každý měsíc vyzvedává až 44 různých přípravků. Pojišťovna nyní může ženu či jejího lékaře kontaktovat a ujistit se, jestli je taková léčba nezbytná, či případně zabránit potenciálnímu plýtvání. Ušetřené peníze pak mohou být použity k nákladné léčbě vážně nemocných.
První čísla o úsporách vypadají optimisticky. Je však otázka, jak dlouho trend vydrží. Už dříve se ukázalo, že pokusy naučit Čechy odpovědnějšímu chování pomocí zavedení finančních nebo jiných sankcí měly pouze časově omezený účinek. Postupem si jako pacienti zvykli a situace se vrátila do starých kolejí. Navíc vládu čeká v brzké době další koaliční vyjednávání o omezení poplatků pro některé sociální skupiny a do dvou týdnů by měl své konečné stanovisko představit také Ústavní soud.

TABULKA1: Ušetřené miliardy Očekávaný finanční dopad regulačních poplatků v prvním čtvrtletí roku 2008
Zařízení Vybrané poplatky (v milionech korun) Ambulantní lékaři 420 Recepty 456 Pohotovost 30 Nemocnice 126 Celkem 1032 Očekávaná úspora 2619 (z toho na lécích 1750)
Pramen: ministerstvo zdravotnictví

CIF24

TABULKA2: Přes limit Kolik lidí a o kolik nejvíce překročilo pětitisícový limit u dvou největších pojišťoven
Pojišťovna*překročili*nejvyšší překročení limitu
VZP (6,5 milionu pojištěnců)*160*12 000 Kč
ZP ministerstva vnitra (přes milion pojištěnců)*36*15 000 Kč
Pramen: pojišťovny k 21. 4. 2008

TABULKA3: Bič na hypochondry Změny ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2007
(pokles, v procentech)
Návštěvy na pohotovostech*45
Vydané recepty*40
Návštěvy u specialistů*28
Hospitalizace*12
Průměrná délka hospitalizace*9
Návštěvy u zubařů*8
Pramen: ministerstvo zdravotnictví

  • Našli jste v článku chybu?