Menu Zavřít

Po biči cukr

23. 6. 2018
Autor: Redakce

Asi takovým příměrem by se dalo zhodnotit navržené snížení DPH na pivo a stravování.

Minulý týden schválila končící vláda snížení DPH na pivo a stravovací služby. Po zavedení EET a protikuřácké restrikce v hospodách a restauracích tak mají hospodští dostat dárek v podobě poklesu DPH u čepovaného piva z 21 na deset procent. Protestovat určitě nebudou. A že ceny pro spotřebitele neklesnou, je také jisté. Tak už to v tomto oboru podnikání chodí. Ne že bychom hospodským nějaké přilepšení nepřáli, když už se rozdává všem, tak proč ne i jim. Jenže i v tomto provedení je rozdávání nerozumné a krátkozraké. Hospody, pro něž Babišovy morové rány byly příliš těžké, už dávno zavřely.

Další hostinští přešli z živností na formu obchodních společností, kde jim pokuta zlikviduje hospodu, ale ne rodinu. A další se naučili s tím vším žít a našli cestičky, jak online pokladničky odrbat a s chutí tak činí.


Přečtěte si esej: Keynesiánská cesta do pekel

 Esej: Keynesiánská cesta do pekel


Navíc nejde zdaleka jen o pivo a restaurační služby. Jde i o vodné a stočné, kadeřnictví, květiny a dlouhý seznam položek, který se posouvá do desetiprocentní sazby DPH vytvořené původně minulou vládou pro léky. A už to bylo zbytečné a na cenách pro pacienty se to neprojevilo. Důvodová zpráva k změnovému zákonu pak vyčísluje snížení výnosu pro veřejné rozpočty o tři a čtvrt miliardy. To se sice nezdá tak moc, když je to necelé procento z celkového výnosu DPH.

Nicméně je nevyvratitelnou skutečností, že váha nepřímých daní v českém daňovém mixu je nižší, než by měla být. Zejména s ohledem na strmost zdanění příjmů fyzických osob, kde lidé s průměrnými a nižšími příjmy na daních neplatí téměř nic a státu tak přispívají alespoň přes DPH. A jestli by se mělo v této době dramaticky rostoucích platů někde ulevit, tak je to na odvodové zátěži firem za jejich zaměstnance, protože to je o konkurenceschopnosti české ekonomiky. Tohle je jen další laciné rozdávání a kupování si politické přízně s úplně zbytečným fiskálním dopadem.

Čtěte si další komentáře Pavla Párala:

Obchodní neválka

Andrej na pásce

Trapná oslava Šlachtova výročí

Itálie příliš al dente

Andrej II.

Rekordní krádež moci

Jak Babiš zařídil daňovou svobodu

Doťokáno: předloni bylo pozdě

Atomovka z ČNB

Vstanou noví Kalouskové

Zbytečná socanská starost

Budiž světlo

Andrej v koutě

Majdan nebude

Národohospodářský bizár

Rudá vlajka s lebkou

Andrej Budovatel

Ukrást stát jako firmu

Berní oko tě vidí

MMF24

Práskač v Sofii

Se skandálem


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).