Menu Zavřít

Jako v Austrálii a Ománu. Také v Česku jsou mobilní data rychlejší než wi-fi

27. 11. 2018
Autor: Profimedia.cz

Česká republika je jednou ze třiatřiceti zemí, ve kterých jsou mobilní data rychlejší než wi-fi hotspoty. Rozdíl v rychlosti dokonce překonává hranici deseti megabitů za vteřinu, což Česko řadí v pomyslném žebříčku do úplné špičky. Vyplývá to z průzkumu společnosti OpenSignal.

Připojení přes wi-fi bývá obecně považováno za rychlejší variantu přístupu na internet. Nejnovější výzkum společnosti OpenSignal, která zkoumala stav wi-fi při příchodu nové generace bezdrátového systému 5G, však ukazuje, že jde v mnoha případech o mýtus. Hned ve 33 zemích, což je 41 procent zkoumaného vzorku, jsou totiž rychlejší mobilní data.

V České republice se rychlost stahování přes mobilní data vyšplhala na 28,8 megabitu za vteřinu, a je tak o 10,2 megabitu rychlejší než v případě wi-fi hotspotů. Největší rozdíl v rychlostech byl naměřen v Austrálii, konkrétně 13 megabitů za vteřinu. Mezi ní a Českem jsou v žebříčku Libanon, Katar, Omán a Řecko. Podle autorů průzkumu tak nelze vypozorovat společný jmenovatel u zemí, které mají rychlejší mobilní data. Patří mezi ně totiž země bohaté i rozvojové, navíc napříč všemi kontinenty.

Rychlost mobilních dat a wi-fi

 Rychlost mobilních dat a wi-fi

Zdroj: OpenSignal

Výrazně rychlejší wi-fi hotspoty jsou naopak třeba ve Velké Británii, Rusku, Číně i Spojených státech. Největší rozdíly jsou ale v asijských zemích: v Singapuru o 34 megabitů za vteřinu, v Hongkongu dokonce o 38,6 megabitu.

Podle autorů výzkumu se s příchodem sítě 5G bude poměr zemí s rychlejšími mobilními daty ještě zvyšovat. Podle nich tak před operátory stojí úkol adaptovat se a kromě vylepšení svých wi-fi sítí by zákazníkům měli nabídnout možnost připojit se simultánně na wi-fi i na mobilní síť. Výhodou wi-fi sítí zůstane i nadále nižší cena za data, což platí i pro země, jako je Česko, kde operátoři často nastavují nízké limity na přenos mobilních dat.

MMF24

Wi-fi jako bezpečnostní systém? Bezdrátová síť prý dokáže odhalit zbraně a bomby

 Podezřelá zavazadla by mohla kontrolovat i wi-fi

Dále čtěte:

K internetu je připojeno již 80 procent domácností, Česko i tak zaostává za unijním průměrem

Šéf českého T-Mobile odchází a říká: Čekejte digitální tsunami

Mobilní data za pár korun: daleko před Českem jsou Slovensko i Indie

Operátoři slibují „datování bez počítání“. Je to prachsprostá lež

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).