Menu Zavřít

Po letech souznění. Bilance zásadních centrálních bank se začínají rozcházet

29. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Japonská, americká a evropská. Tři centrální banky zásadní pro světovou ekonomiku, které dlouho táhly za jeden provaz. S tím, jak postupně opouštějí programy kvantitativního uvolňování, se ale začínají výrazně rozcházet i jejich bilance.

Japonská centrální banka (BoJ), Evropská centrální banka (ECB) a americká centrální banka (Fed) dosud tahaly za jeden konec. Všechny tři banky využívaly nestandardních měnových nástrojů (program kvantitativního uvolňování, tedy QE) k povzbuzení růstu cenové hladiny a dosažení 2% inflačního cíle.

V absolutních číslech se bilance bank vzájemně příliš nelišily. Dokonce v dubnu letošního roku dosáhly přibližně stejné hodnoty kolem 4,5 bilionu dolarů. Od té doby se však křivky rozcházejí. Zejména díky pokračujícímu programu QE v Japonsku a eurozóně, zatímco Spojené státy od roku 2015 už svou bilanci nenavyšují.

EBF24

Janet Yellenová, šéfka Fedu, naznačila, že další kroky centrální banky budou směřovat ke snižování bilance, zatímco japonská centrální banka plánuje pokračovat v nákupech aktiv, dokud nedosáhne 2% inflace. Tento cíl by mohl navýšit bilanci banky do roku 2021 na dvojnásobnou hodnotu bilance Fedu.

Celý článek si přečtěte na webu Finance.cz


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).