Menu Zavřít

Po rekordním roku nevídaný propad. Pražský kongresový cestovní ruch poklesl bezmála o 80 procent

3. 6. 2021
Autor: Pražské kongresové centrum
  • Předloni se v Praze konalo téměř šest tisíc kongresů a konferencí. V roce 2020 to bylo zhruba o 80 procent méně

  • Průměrná délka eventů se zkrátila z dřívějších 2,65 dne na pouhých 1,32 dne

  • Z globálního měřítka se nicméně Praze dařilo nadprůměrně. Celosvětový pokles kongresového cestovního ruchu totiž dosáhl hranice 91 procent


Z pohledu nejnavštěvovanějších měst světa, jak je každoročně vyhodnocuje společnost Mastercard, má Praha ještě jisté rezervy (v roce 2018 se umístila na celkovém 28. místě). Pokud jde však o takzvaný kongresový cestovní ruch, patří v tomto ohledu mezi absolutní špičku. Česká metropole se dlouhodobě řadí do TOP 10 nejpopulárnějších destinací vůbec. Jen v roce 2019 se zde uskutečnilo 5944 akcí, kterých se zúčastnilo přes 715 tisíc delegátů z nejrůznějších koutů planety. Vyplývá to z údajů tuzemské neziskové organizace Prague Convention Bureau.

Zmíněná čísla byla dost vysoká na to, aby z předloňského roku udělala rok rekordní, hned v tom dalším ale přišla pro všechny provozovatele kongresových zařízení a další podnikatele, které tento specifický druh turismu živí, nebývale tvrdá rána v podobě pandemie. Ta způsobila, že se v daném období uskutečnilo meziročně o 78,9 procenta kongresů, konferencí a jiných událostí méně.

Ticho nejen po pěšině. Tuzemský cestovní ruch přestal fakticky existovat, meziročně se propadl o 96 procent
Přečtěte si také:

Ticho nejen po pěšině. Tuzemský cestovní ruch přestal fakticky existovat, meziročně se propadl o 96 procent

„Z našich dat vidíme, že 84 procent všech mezinárodních akcí uskutečněných v Praze se s ohledem na šíření pandemie ve světě a souvisejícími restrikcemi v cestování odehrálo v prvním kvartálu roku 2020,“ upřesňuje šéf Prague Convention Bureau Roman Muška. Poté bylo jejich pořádání vládou na dlouhou dobu zakázáno. Jedinou výjimkou představovalo třetí čtvrtletí, kdy došlo k přechodnému rozvolnění. To však organizátory kongresů nijak nespasilo, neboť bylo avizováno příliš pozdě na to, aby se pozměněným pravidlům stihli adekvátně přizpůsobit.

Méně zahraničních návštěvníků i několikadenních akcí

Změnila se též skladba samotných eventů. Zatímco dříve se ryze domácí akce pořádaly v Praze stejně často, respektive se stejnou intenzitou jako ty se zahraniční účastí, během loňska se tento ukazatel jednoznačně převrátil ve prospěch lokálních kongresů, a to v poměru 70:30. Není proto divu, že počet cizokrajných účastníků klesl až na hranici 180 tisíc.

Ubylo také vícedenních akcí. V roce 2019 činila průměrná délka kongresu či konference pořádané v hlavním městě Česka 2,65 dne, vloni pouhých 1,32 dne.

Ve srovnání se zbytkem světa doby nic neobvyklého

Ačkoliv čísla týkající se Prahy nevěstí na první pohled nic dobrého, v porovnání se zbytkem světa jsou vlastně nadprůměrná. Podle mezinárodní kongresové asociace (ICCA) činil globální pokles tohoto konkrétního druhu cestovního ruchu dokonce 91 procent. Přesně takový podíl akcí totiž musel být v průběhu loňského roku zrušen, přesunut nebo proměněn do virtuální podoby.

Covid přečkaly, teď zbývá sehnat personál. Některé restaurace se mohou potýkat s nedostatkem pracovníků
Přečtěte si také:

Covid přečkaly, teď zbývá sehnat personál. Některé restaurace se mohou potýkat s nedostatkem pracovníků

V souvislosti s výše zmíněným ak zaujmou ještě dva dílčí statistické údaje. Zatímco ve světě se podařilo na jiný termín přesunout pouze 44 procent veškerých kongresových událostí, pražští organizátoři se dostali na hranici rovných šedesáti. K úplnému zrušení byli nuceni přistoupit pouze v šesti procentech případů, kdežto celosvětový průměr činil procent čtrnáct.

Pandemie dala podnět ke vzniku nové aliance

Dříve oblíbené hybridní eventy, tedy takové, jež „kombinují osobní účast delegátů se vzdáleným připojením dalších účastníků“ musely přirozeně ustoupit těm online. Že by se jednalo o „nový normál“, si však Muška nemyslí.

MMF24

„Domníváme se, že v blízké budoucnosti, jakmile to opatření dovolí, počet hybridních akcí značně převýší počet těch virtuálních. V reakci na tento očekávaný trend jsme proto koncem roku 2020 ve spolupráci s Ottawou, Haagem a Ženevou založili Hybrid City Alliance, která se za dobu své existence rozrostla o více než deset měst a další zájemci stále přibývají. Aliance se zaměřuje na poradenství ohledně plánování a organizace hybridních eventů. Organizátorům akcí tak skrze naši expertízu a kontakty napříč šesti kontinenty výrazně usnadníme plánování hybridních akcí, a to i těch takzvaně multi-hubových, které reálně probíhají ve stejný čas ve více destinacích (hubech) zároveň,” uzavírá šéf Prague Convention Bureau.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).