Menu Zavřít

Po roce v černých

7. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Unipetrol

PRAHA (ČTK, foj) - Petrochemický holding Unipetrol vykázal za první letošní pololetí zisk 727,3 milionu korun. Za stejné období loňského roku přitom chemická skupina hospodařila se ztrátou 9,8 milionu. Informoval o tom mluvčí společnosti Tomáš Zikmund. „Jde o konsolidované výsledky odpovídající českým účetním standardům,“ podotkl. Celkové tržby klesly zhruba na 32,2 miliardy korun v porovnání s loňskými 35,8 miliardy.
Zveřejněná čísla nejsou s loňskými údaji zcela porovnatelná, protože firma letos použila odlišnou účetní metodiku. Unipetrol započítal svoji dceru Českou rafinérskou poměrnou metodou, tedy v souladu se svým 51procentním podílem ve společnosti. V předcházejících letech naopak kalkuloval s celými sto procenty. Nejziskovější v holdingu byla Česká rafinérská, jež během prvního pololetí při tržbách 22,4 miliardy korun vydělala před zdaněním 372 milionů. Loni ve stejném období hospodařila se ztrátou 754 milionů s tržbami 19,2 miliardy. Ziskové byly i další tři firmy holdingu Chemopetrol, Kaučuk a Paramo. V červených číslech naopak skončily další dvě dceřiné firmy, Benzina a Spolana. Rovněž mateřská společnost skupiny vykázala ztrátu. Za celý loňský rok skončil celý holding se ziskem 635 milionů korun při tržbách kolem šedesáti miliard.
Majoritním vlastníkem petrochemické skupiny je prostřednictvím Fondu národního majetku se 63 procenty akcií stát. Ten se rozhodl svůj podíl prodat. Veřejná soutěž na privatizaci státního balíku ve firmě začne letos v říjnu a potrvá do března 2004. Rozhodla o tom na svém středečním jednání privatizační komise. Harmonogram prodeje musí ještě schválit Špidlův kabinet. Holding se drží (výsledky skupiny Unipetrol, v milionech Kč)
1. pololetí 2003 1. pololetí 2002 Konsolidovaný hospodářský výsledek 727,3 -9,8
Tržby 32 200 35 848 Celková aktiva 69 200 86 670
Pramen: ČTK

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).