Menu Zavřít

PO SEDMNÁCTI LETECH

3. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Živnobanka

PRAHA (ČTK) – Jediným současným bankéřem, který vydržel na nejvyšším postu u stejného peněžního ústavu třináct let, je Jiří Kunert. Celkově ale strávil v Živnostenské bance sedmnáct roků. Někdejší kandidát na šéfa Komerční banky (KB) odolal všem dřívějším nabídkám a od 16. srpna nastupuje do čela slovenské Polnobanky, kterou vlastní italská skupina UniCredito (UCI). O jeho nástupci zatím není rozhodnuto.

Z Živnobanky odchází v době, kdy se v souvislosti s potížemi majoritního německého akcionáře Bankgesellschaft Berlin AG (BGB) začalo mluvit o jejím prodeji. „Za Živnobanku lze dostat slušnou cenu a nyní je nejvhodnější doba k jejímu prodeji. BGB by rozhodně neprodělala, řekl její dlouholetý šéf. UCI, která v Polnobance vlastní více než 88 procent akcií, je jedním z vážných zájemců o koupi Živnobanky.

Kunert by měl podle ředitele divize zahraničních bank UCI Roberta Nicastra působit jako klíčová referenční osoba v celkové strategii skupiny na Slovensku i v České republice.

O odchodu Kunerta z Živnobanky se v minulých letech již několikrát spekulovalo, především v souvislosti s jeho případným nástupem do čela KB. Poslední podobné informace se objevily v loňském roce, když odcházel tehdejší generální ředitel KB Jan Kollert.

Mezi finančníky se Jiří Kunert těší vysoké prestiži. Pro sebe ho chtěly získat největší české banky. Nabídku dostal od Československé obchodní banky (ČSOB), ale i od vedení Nomury, aby přešel do Investiční a Poštovní banky. Jak Kunert tvrdí, nedohodli se však na pravidlech a názorech na vedení tohoto ústavu. Během příprav privatizace České spořitelny i KB dostal nabídky na nejvyšší post, ale ani jednu nepřijal. Jako důvod mimo jiné uvádí i obavy z politických tlaků na výkon funkce.

ebf - tip - debata

Kunert ve svých osmačtyřiceti letech patří mezi první garnituru lidí, kteří v 90. letech budovali bankovnictví na tržních principech. Bývalý šéf Živnobanky byl prvním manažerem, který prožil prodej banky zahraničnímu vlastníkovi a ústav samotný pak provedl transformací na moderní banku střední velikosti.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).