Menu Zavřít

Po termínu, ale...

3. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Tusculum Rousínov

PRAHA (mch) - Bitva o nábytkářskou firmu Tusculum Rousínov vrcholí. Společnost Flow East, zastupující zájmy Goldman Sachs, dále zvýšila nabídku kupní ceny za dluh Tuscula vůči České konsolidační agentuře. V dopise ze 13. prosince 2002, adresovaném premiérovi Vladimíru Špidlovi, nabízí 162 milionů korun za pohledávku České konsolidační agentury (ČKA), která činí 592 milionů. Tedy 27 procent nominálu. Je to o 20 milionů více, než činila původní nabídka Flow East a o 30 milionů více než nabízí další zájemce – nábytkářská firma Jitona Soběslav. Představitel společnosti Goldman Sachs, s nímž týdeník EURO hovořil, uznává, že jeho firma přichází s nabídkou poté, co vypršel termín pro podání „konečné a neodvolatelné nabídky“. Argumentuje však tím, že vláda, které předala záležitost dozorčí rada ČKA, když sama nebyla schopna se dohodnout(EURO 48/2002), o prodeji pohledávky dosud nerozhodla. Představitel Goldman Sachs tvrdí, že jeho firma, která už dříve odkoupila od ČKA dluh Tuscula ve výši 60 milionů z úvěru na takzvané trvale se obracející zásoby, chápe investici do rousínovské továrny jako strategickou a počítá se zachováním výroby. Goldman Sachs hodlá spojit Tusculum s nábytkářskou firmou Alfa Interier Říčany a vytvořit silného středoevropského výrobce. Rozvoj výroby nábytku je údajně jednou z priorit, s nimiž společnost Goldman Sachs přišla do České republiky. Alfu Říčany ovládla poté, co za 31,5 milionu korun koupila její dluh vůči ČKA ve výši 295 milionů korun.
Tusculum Rousínov je atraktivní firma s progresivním zaměřením výroby a zajištěným odbytem. Společně s Jitonou Soběslav představuje největšího českého výrobce nábytku. Zájem o ovládnutí rousínovské firmy má i výrobce parket z nedalekého Vyškova Magnum Parket. Ten kontroluje nábytkářské firmy Koryna a TON a deklaruje jejich případné spojení s Tusculem (EURO 50/2002). Do veřejné soutěže o pohledávku Tuscula se však Magnum nepřihlásilo. Jeho šéf Miroslav Vymazal to vysvětluje tím, že pozici Jitony Soběslav považovali za příliš silnou. Představitel Goldman Sachs dokonce hovoří o tom, že vedení Tuscula jedná s Jitonou ve shodě, a porušuje tak regule programu Exit – Rozvaha, do něhož byla firma loni zařazena. Šéf Tuscula Ivan Halabala to odmítá s tím, že Jitona na rozdíl od Goldman Sachs předložila konkrétní záruky dalšího rozvoje výroby v Tusculu a udržení zaměstnanosti.
Soutěž na odprodej pohledávky ČKA vůči Tusculu byla vícekriteriální. To znamená, že vedle nabízené ceny rozhoduje i podnikatelský záměr zájemce. Týdeník EURO má informace, že ministerstvo financí předkládá materiál do vlády s návrhem prodat pohledávku Jitoně Soběslav, což údajně podporuje i ministerstvo průmyslu a obchodu. Lze předpokládat, že vláda bude o kauze Tusculum, kolem které vládne až překvapivé napětí, jednat co nejdříve. Její první schůze je plánovaná na 8. ledna, další o týden později.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).