Menu Zavřít

Po vzoru eurozóny. Podmínky ve zpracovatelském sektoru jsou nejhorší za půl roku

3. 4. 2018
Autor: Archiv MF

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v březnu opět zhoršily. Index PMI klesl na 57,3 bodu z únorových 58,8 bodu. To je nejnižší hodnota za posledních šest měsíců. Český index tak následoval PMI v eurozóně, kde se aktivita v průmyslovém sektoru propadla na nejnižší úroveň za posledních čtrnáct měsíců.

Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru. Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek a zásoby. Uvedla to dnes společnost IHS Markit.

Provozní podmínky v českém zpracovatelském sektoru zůstaly výrazně pozitivní, ač růst v sektoru zpomalil do největší míry od loňského září. První čtvrtletní výsledek pro rok 2018 (58,7 bodu) byl navíc jen o zlomek slabší než na konci roku 2017.

„Postupné zpomalování tuzemského PMI, které do velké míry kopíruje poslední vývoj obdobných indikátorů v Německu či Eurozóně, naznačuje, že průmysl v příštích měsících mírně zvolní,“ řekl analytik ING Bank Jakub Seidler. Po více než šestiprocentním růstu v minulém roce tak očekává, že jeho meziroční dynamika letos zpomalí ke čtyřem procentům kvůli vysoké srovnávací základně a zpomalování automobilového průmyslu.


Čtěte esej: Kde je ten národní kapitál?

 Kde je ten národní kapitál? Ilustrace


Vzhledem k pokračujícímu nedostatku pracovních sil zaměstnanost v březnu rostla nejpomaleji za půl roku. Pracovní příležitosti v sektoru stále přibývaly, ale některé firmy nebyly schopny najít vhodné kandidáty na zaplnění volných pozic.

V souladu s větší globální poptávkou i výroba českých zpracovatelských firem v březnu dále vzrostla. Tempo růstu bylo sice nejpomalejší za pět měsíců, ale stále prudké, a čtvrtletní průměr byl nejvyšší od prvního čtvrtletí 2011. Podobně tomu bylo i u nových zakázek. Ty se zvýšily silným tempem, ač nejslabším za sedm měsíců. K růstu přispěla větší zákaznická poptávka, zejména ze stavebního a automobilového průmyslu. Rychleji vzrostly i objemy nových zakázek ze zahraničí.

České výrobní firmy v březnu dále čelily rostoucím cenovým tlakům, způsobeným zejména vyššími cenami surovin. Inflace nákladů navíc vzrostla na maximum za čtyři měsíce. Dodávky se také dále protáhly a výkony prodejců byly nejhorší od loňského října.

MMF24

„Účastníci průzkumu jsou stále optimističtí ve výhledech na příští rok. Více než polovina z nich předpokládá, že jejich výroba vzroste. Vyšší objemy nových zakázek i rozpracovanosti podle hlášení vzešly z větší poptávky, provozní kapacity však nadále tíží pokračující nedostatek pracovních sil,“ uvedla ekonomka IHS Markit Siana Jonesová. Aktuální předpověď růstu průmyslové výroby od IHS Markit je 4,2 procenta v prvním čtvrtletí a čtyři procenta za 2018 jako celek.

Dále čtěte:

Česko jako kolonie: na dividendách do zahraničí loni odteklo rekordních 289 miliard

Jak nám ta unie pěkně roste

Českým národním zájmem je nestát jenom u montážního pásu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).