Menu Zavřít

Po zátěži

20. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Po skončení zátěžových testů...

Po skončení zátěžových testů bojují banky o hotovost – ve výši miliard dolarů – tak, že prodávají cenné papíry, konvertují prioritní akcie, vydávají nové dluhopisy a zpeněžují aktiva. Akcie se obchodují za dvojnásobek březnového minima, ale protože dochází k obrovskému rozředění, cenné papíry jsou zjevně riskantní hrou. Přesto za předpokladu, že banky nezkrachují, mohou nebojácní investoři najít hodnotu.

Název Potřebná částka Akční plán Kam investovat
Bank of America 33,9 mld. USD Společnost Bank of America získala 12,5 miliardy dolarů prodejem 1,25 miliardy akcií a 7,3 miliardy USD přijde z prodeje části jejího podílu v China Construction Bank. Další peníze budou získány konverzí prioritních akcií na běžné.
Do akciového kapitálu. Banka vydává daleko méně akcií, než se očekávalo, což znamená, že současným akcionářům zůstane více ze zisků. Při výnosu tří dolarů na akcii by tato obří společnost ze Severní Karolíny, jejíž akcie se 12. května prodávaly za 12,94 dolaru za kus, by mohla mít cenu přes dvacet dolarů na akcii.

Wells Fargo 13,7 mld. USD Společnost Wells už prodala běžné akcie za 8,6 miliardy dolarů a uvádí, že zbytek doplní lepšími než očekávanými výnosy a takovými metodami, jako je realizace výhod odložené splatnosti daní. Do hybridního dluhu. Investoři mohou kupovat podřízené dluhopisy společnosti Wells se čtyřletým fixním výnosem 9,75 procenta. V roce 2013 však tyto dluhopisy budou převedeny na pohyblivou úrokovou sazbu, která je vyšší, než by společnost Wells mohla získat u nového dluhu, uvádí John Boland, ředitel ve firmě Maple Capital. Očekávejte, že Wells dluhopis odkoupí zpět za celou jistinu.

Citigroup 5,5 mld. USD Kromě už dříve ohlášených prioritních akcií za 27,5 miliardy dolarů bude společnost Citi konvertovat další prioritní akcie za 5,5 miliardy dolarů na běžné akcie.
Do dluhopisů. Dluhopisy Citi mají výnos podobný kmenovým akciím – tříletá splatnost teď vynáší přes osm procent – bez volatility, uvádí Jason Graybill, generální ředitel firmy Carret Asset Management. A protože vláda v současnosti vlastní třetinu společnosti, není pravděpodobné, že by nechala Citi padnout.

KeyCorp 1,8 mld. USD Společnost KeyCorp vydá nové akcie za 750 milionů dolarů. Zbytek by mohla přinést konverze prioritních akcií. Do svěřeneckých prioritních cenných papírů. Společnost Key nemá mnoho prioritních akcií ke konverzi na běžné akcie, ale má svěřenecké prioritní cenné papíry, tedy hybrid kombinující prvky prioritních akcií a podřízených dluhopisů. Společnost Key by mohla konvertovat tyto akcie, které se teď prodávají za méně než šedesát centů, na běžné akcie, tvrdí firma Barclays Capital.

Morgan Stanley 1,8 mld. USD Společnost Morgan Stanley už prodala nové běžné akcie za 3,5 miliardy dolarů a vydala dluhopisy za čtyři miliardy dolarů. Očekává, že tyto výnosy využije, aby kompenzovala svůj kapitálový deficit a splatila peníze získané z Programu na podporu problémových aktiv (TARP). Do dluhu s pohyblivou sazbou denominovaného v cizích měnách. Jasonu Bradymu, jednomu z šéfů firmy Thornburg Investment, se líbí dluhopisy v australských dolarech splatné v roce 2012. Mají vysokou sazbu, protože v současnosti vynášejí osm procent. Udrží si také svou hodnotu, když se inflace stane problémem, a působí jako pojistka proti padajícímu americkému dolaru.

Akcie
Nákupy se slevou Hledači výhodných obchodů, dávejte pozor: manažer O. Mason Hawkins zkoumající hodnotu společností prozradil 7. května, že jeho fond Longleaf Partners získal v prvním čtvrtletí další významný podíl ve společnosti Berkshire Hathaway. Během té doby holdingová společnost Warrena Buffetta prudce klesla na 72 400 dolarů na akcii – 51 procent pod maximum z prosince 2007. Od minimální hodnoty z 5. března si společnost Berkshire polepšila o 24 procent. Když BusinessWeek hledal další společnosti obchodované pod jejich skutečnou hodnotou, srovnal ceny společností z indexu Standard & Poor’s 500 s odhadem firmy Morningstar ( která sleduje fondy), jakou cenu by akcie měly mít. Výsledek? Bezmála tucet se obchoduje s více než padesátiprocentním diskontem, mezi nimi Aetna, American Express, Chesapeake Energy, Discover Financial Services, Sprint-Nextel, Time Warner Cable a WellPoint.

MMF24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

PŘEKLAD: Jiří Kasl

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).