Menu Zavřít

Po zavedení EET ubylo pracovních nabídek v gastro byznysu

28. 2. 2017
Autor: Petr Topič, Mladá fronta

Prosincové zavedení EET v restauračních a ubytovacích službách má odezvu i na trhu práce. Řada menších hospod hlavně na venkově zavřela, mnohé podniky ale naopak přijímaly nový personál. Údaje pracovního portálu ale ukazují, že pracovních nabídek v segmentu ubylo.

Na obecné vyjádření je zatím brzy, pohled na statistiky portálu Profesia.cz alespoň naznačuje trend: v meziročním srovnání v gastro segmentu se počet pracovních nabídek loni v prosinci snížil o 10 procent a letos v lednu o tři procenta.

„Prosincový a lednový pokles poptávky po zaměstnancích v oboru gastro a hotelnictví může být pouze projevem zdrženlivosti manažerů, kteří vyčkávali, jak EET reálně dopadne na jejich byznys,“ komentuje čísla Zuzana Lincová, ředitelka Profesie.cz.

O jaké profese je v oboru aktuálně největší zájem? V porovnání s loňským rokem na uvedeném pracovním portálu nejvíce vzrostl zájem o recepční (o 8 procent), číšníky (o 5 procent), kuchaře i šéfkuchaře (shodně o 3 procenta).

Přečtěte si komentář Pavla Párala:

Zvonění do druhého kola EET

Ilustrační foto

Na obsazenost volných pozic mají výrazný vliv i regionální aspekty, například poptávka po číšnících je nejvýraznější v krajích Karlovarském, Ústeckém a Plzeňském, kde jazykově vybavení lidé často hledají lepší výdělek na německé straně hranice.

Pokud se týká absolutního počtu nabídek v roce 2016, nejvíce jich bylo Moravskoslezském, Jihočeském a Jihomoravském kraji.

V meziročním srovnání se poptávka po zaměstnancích v gastro segmentu od roku 2011 zvyšuje, v letech 2016 a 2015 stoupla o pětinu.

„Největší nárůst jsme evidovali při srovnání let 2013 a 2014, to je ale dáno tím, že počet zájemců rostl z minimálních čísel,“ vysvětluje Lincová.

CIF24

Vývoj počtu nabídek na práci v gastro byznysu (meziroční změna)  Meziroční vývoj počtu nabídek v oboru gastro a hotelnictví Zdroj: Profesia.cz

Čtěte také:

Finanční správa od zavedení EET rozdala pokuty za 100 tisíc

EET na poslední chvíli. Připravena stále není více než polovina obchodníků

EET zvedla cenu obědů o čtyři koruny. Rozdíl mezi regiony je 21 Kč

Rébus zvaný „dýško“. Otazníky v EET zůstávají


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).