Menu Zavřít

Po zemědělství energetika: Maďarsko našlo spojence v Íránu

13. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Maďarsko bude nově spolupracovat s Íránem na projektu malého jaderného reaktoru pro vědecké a vzdělávací účely. Do budoucna ale předpokládá i vývoj vylepšeného většího modelu a jeho komerční využití především v rozvojových zemích.

Maďarsko premiéra Viktora Orbána začíná čím dál tím více připomínat stát, který směřuje po vlastní trajektorii i k nelibosti bruselských orgánů. Kromě známého přístupu Maďarů k uprchlické krizi se to projevuje i v byznysu. Země rozšiřuje spolupráci s Íránem, který i po zrušení západních sankcí zůstává pro řadu politiků problematickým partnerem.

Nově hodlá Maďarsko s Íránci spolupracovat na projektu z oblasti jaderné energetiky, který tak trochu připomíná to, o co se čeští výzkumníci snaží ve středisku v Řeži. Cílem je vývoj a stavba malého jaderného reaktoru o výkonu 25 megawattů pro vědecké a edukační účely. Ve hře je ale i následný vývoj silnějšího typu (100 megawattů) a jeho možné komerční využití. To by mohl nalézt v rozvojových zemích, které se potýkají s nedostatkem vody.


Přečtěte si, kam míří čeští solárníci:

Čeští solárníci chtějí dobýt trh v Chile. Solek Group vydá dluhopisy za 500 milionů

Solární elektrárny v Chile


Reaktor by totiž podle dostupných informací neměl být tolik náročný na chlazení jako stávající typy, které jsou na trhu dostupné. Obě země se na spolupráci dohodly v roce 2015, kdy byl na návštěvě islámské republiky maďarský premiér Viktor Orbán. Formálně ji ale stvrdily až letos v dubnu.

Maďarsko s Íránem již výrazně spolupracuje v zemědělské oblasti. Tuto možnost objevilo kolem roku 2014, kdy propukla politická krize na Ukrajině. Exportem do Íránu (zemědělské plodiny, náhradní součástky pro zemědělské stroje) tak země mohla nahradit výpadek způsobený destabilizací odbytiště na Ukrajině.

ebf - tip - debata


O maďarské politice a byznysu dále čtěte:

Bitva o investory: Maďarsko láká na nízké daně

Rusové postaví jaderné reaktory v Maďarsku. Povolil to Brusel

Maďarský prezident podepsal kontroverzní zákon. Sorosově univerzitě hrozí zánik

 Protesty proti kontroverznímu zákonu, který míří proti Sorosově univerzitě CEU


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).