Menu Zavřít

Pobaltí investuje do obrany, české firmy připravují projekty

23. 2. 2018
Autor: Profimedia.cz

Motory do bezpilotních letounů, výstroj pro vojáky či radary. I o to se během úterní a středeční návštěvy Česka zajímala delegace z velitelství lotyšské armády.

Hlavní body programu Leonīdse Kalniņše, velitele Ozbrojených sil Lotyšské republiky, čítaly setkání s ministryní Karlou Šlechtovou (za ANO) i s jeho českým protějškem Josefem Bečvářem. Kromě toho ale jednal i s vedením několika společností.

„Lotyšsko, ale i Litva a Estonsko jsou země, které velmi vážně posilují své obranné výdaje,“ popisuje Jiří Hynek, šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR. I proto zbrojaři cítí šanci a několik z nich se předvedlo Kalninšovi.

Jde například o podnik CLV Pardubice, který nabízí výcvik pilotů vrtulníků a letounů na trenažérech i skutečných strojích. Společnost Retia zase ukázala své radary, ERÚ pak pasivní sledovací systémy.

„Firma Redo prezentovala balistickou ochranu vojáků. PBS Velká Bíteš motory do bezpilotních leteckých prostředků, SVOS Přelouč pancéřování vozidel,“ přidává Hynek. Aby asociace plány podpořila, chystá v příštím roce v Pobaltí diplomatická a ekonomická fóra a semináře.


Šance pro české zbrojaře: Polsko chystá miliardovou modernizaci houfnic i tanků

 Ukázka jízdy tanku T-72


Země Pobaltí patří mezi „nejvzornější“ členy NATO, jejich obranné rozpočty – i kvůli ruské hrozbě – se velmi rychle přibližují požadované hranici 2 procent HDP. Konkrétně Lotyšsko úrovně dosáhne letos, po skokovém navýšení výdajů o 127 milionů eur činí jeho obranné výdaje v přepočtu 14,7 miliardy korun.

Česká republika má navíc v oblasti velmi dobré jméno. Trojlístek zemí bez vlastního stíhacího letectva už několikrát střežily české supersoniky Jas-39 Gripen. Několik stovek vojáků s trikolorou na rameni podpoří předsunuté prapory NATO, které mají v Pobaltí odrazovat Moskvu od případných vojenských provokací a chránit východní hranici aliance.

EBF24

Dále čtěte:

V Česku vznikne satelitní centrum pro armádní rozvědku a NATO. Pomůže i při přírodních katastrofách

Další problém u Strnadů. Zbrojaře žalují Američané kvůli Retii

Inovátorské hvězdy snižují emise a spotřebu energie za peníze z EU

 Janis Ošlejsc z firmy Primekss


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).