Menu Zavřít

Pobočková síť bank posiluje

31. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Bankovnictví ČR

Navzdory finanční krizi se banky v České republice předhánějí, kdo otevře víc poboček. Již do konce roku by měly přibýt pobočky všech tří největších bank a podobné plány má i řada menších bankovních domů. „Chceme pokračovat v dalším růstu, ročně chceme otevírat zhruba deset poboček, především v Praze a velkých městech nad padesát tisíc obyvatel,“ uvedl Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank, která má v současnosti 105 poboček.
Ještě do konce roku chce zprovoznit dvě prodejní místa také UniCredit Bank. „Půjde o pobočky v Chebu a ve Frýdku Místku,“ řekl mluvčí banky Tomáš Pavlík s tím, že další čtyři by měly následovat v první půli roku 2009.
Na expanzi se chystá i Poštovní spořitelna, která má nyní 33 finančních center. Mluvčí banky Denisa Salátková prohlásila, že ještě letos by se počet center měl dostat až k padesáti, a příští rok pak dokonce na sedmdesát. Tím svou distribuční síť zdvojnásobí oproti současnému stavu. Minulý týden oznámila také Česká spořitelna, že ještě letos hodlá do konce roku zprovoznit devět pobočkových míst. ČSOB se současným počtem 197 poboček se chce do konce roku rozrůst o dalších osmnáct.
Ekonomové komentují rozpínání bank jednoznačně. Podle nich jde o důkaz toho, že bankovní domy v Česku byly ovlivněny krizí jen zprostředkovaně. „Jádro krize je jinde a není důvod, proč by u nás banky nemohly touto formou mezi sebou soupeřit,“ poznamenal hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

CIF24

TAB
Počet poboček
Banka* Současnost* Plán*
Česká spořitelna* 643* 652
Komerční banka 392* 400*
ČSOB 197* 215*
Raiffeisenbank* 105* 115*
Poštovní spořitelna* 34* 70*
UniCredit Bank* 54* 60*
Pramen: banky

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).