Menu Zavřít

Počet hostů v českých hotelech se v létě zvýšil na sedm a půl milionu, Číňanů ubylo

8. 11. 2019
Autor: Hynek Glos/Euro

Počet hostů v ubytovacích zařízeních v Česku se ve 3. čtvrtletí meziročně zvýšil o 2,6 procenta na 7,5 milionu. Noclehů bylo o 1,7 procenta více, turisté strávili v hotelech a penzionech v hlavní turistické sezoně celkem 20,9 milionu nocí, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Nejvíce turistů přijelo tradičně z Německa, následovali Poláci a Slováci. Ubylo Číňanů.

Domácích hostů v ubytovacích zařízeních meziročně přibylo o 2,8 procenta, zahraničních o 2,3 procenta. Ve srovnání s loňským létem přijelo více turistů do všech krajů Česka s výjimkou Vysočiny, kde se snížil počet návštěvníků z ciziny.

Nejvíce hostů přijelo tradičně do hlavního města, bylo jich téměř 2,3 milionu. Jihomoravský kraj navštívilo 813 tisíc turistů, Jihočeský kraj téměř 800 tisíc. Nejvyšší meziroční nárůst zaznamenal Olomoucký kraj, kam přijelo 256 tisíc hostů, což bylo o 9,2 procenta více než loni. Pouze ve dvou krajích meziročně klesl počet přenocování. Na Vysočině to bylo o 2,7 procenta, v Pardubickém kraji o dvě procenta.

Návštěvnost hotelů byla vyšší o 2,5 procenta, v penzionech se ubytovalo o 6,4 procenta více lidí a kempy přivítaly stejný počet hostů jako loni. Ve všech třech typech ubytovacích zařízení se ve srovnání s loňským létem zvýšil počet přenocování.

 Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních (meziroční změna)

Do Česka dorazilo od července do září 586 tisíc Němců, což byl nárůst o procento. O více než 15 procent se zvýšil počet turistů z Polska, kterých přijelo 239 tisíc. Slováků přibylo o 5,7 procenta na 233 tisíc, Američanů o 6,5 procenta na 212 tisíc. Pátou nejpočetnější národností mezi turisty jsou Číňané, kterých ale meziročně ubylo o 2,2 procenta na 210 tisíc. Snížil se také zájem Britů, Korejců nebo Nizozemců.

Nejvíce nocí strávili v českých ubytovacích zařízeních rovněž Němci, a to 1,65 milionu. Následují Rusové, Američané, Slováci a Poláci.


Prolomené limity: Krkonoše se kvůli turistům mění v park oddechu a zábavy  Krkonoše trpí pod návalem turistů


Vedení hlavního města úbytek čínských turistů letos očekává. Praha od počátku roku ohlašovala, že chce ze smlouvy o partnerství s Pekingem odstranit článek obsahující souhlas s politikou jedné Číny, která neuznává nezávislost Tchaj-wanu. V říjnu obě města smlouvu vypověděla. Pavel Vančura z Českého statistického úřadu si ale nemyslí, že by za úbytkem Číňanů v Česku byly spory mezi Prahou a Pekingem. Ze všech zahraničních hostů v Česku Číňané tráví nejméně nocí, což je podle Vančury tím, že do Evropy přijíždějí zhruba na dva týdny a chtějí navštívit co nejvíce zemí.

Druhým nejnavštěvovanějším krajem po Praze je jižní Morava, následují jižní Čechy. Nejméně turistů přespalo v Pardubickém kraji. Ve třetím čtvrtletí přibylo nocujících ve všech krajích kromě Vysočiny, kde se snížil počet hostů z ciziny. Nejvyšší přírůstek zaznamenal Olomoucký kraj, ve kterém se ubytovalo o 9,2 procenta více lidí než před rokem. Více než pětiprocentní růst zaznamenala ubytovací zařízení také v Plzeňském, Středočeském a Karlovarském kraji.

Vančura dnes uvedl, že návštěvnost českých hotelů a penzionů roste nepřetržitě od roku 2012. Letos ale růst zpomaluje. Úřad také poprvé zveřejnil, že největší část ubytovacích kapacit v Česku tvoří penziony a tříhvězdičkové hotely.

Ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda odhaduje, že tuzemský cestovní ruch letos s velkou pravděpodobností čeká další rekordní rok. Počet zahraničních turistů zřejmě poprvé překoná počet obyvatel České republiky.

Čtěte také:

130 let po červené. Českem vás provede nejlepší značení na světě

Chcete si odpočinout od lidí? Zkuste tento hotel v Grónsku. Je nejodlehlejší na světě

Čeští turisté se přestávají bát. Ve velkém se vracejí do Turecka, Egypta a Tuniska

ebf - tip - debata

Turisté, z Prahy ven, velí ministerstvo

Všichni proti Praze: regiony chtějí metropoli sebrat turisty

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).