Menu Zavřít

Počet i hodnota veřejných projektových zakázek loni vzrostly o pětinu

21. 2. 2018
Autor: Profimedia.cz

Veřejní investoři v Česku loni zadali konkrétním firmám 820 projektových zakázek za 5,7 miliardy korun. Hodnota i počet zadaných zakázek se meziročně shodně zvýšily o téměř 20 procent a dosáhly na tříletý rekord. Naopak objem a hodnota vypsaných výběrových řízení loni v porovnání s rokem 2016 klesly.

Ve zmíněném Věstníku veřejných zakázek se loni objevilo 320 soutěží na projektové práce za 3,2 miliardy korun. V meziročním srovnání tak bylo vyhlášeno o 31 procent méně tendrů a jejich hodnota proti předchozímu roku klesla o polovinu. „Meziroční změny hodnoty byly ovlivněny velkými zakázkami z ledna 2016 a zvýšenou aktivitou investorů v září 2016 před očekávanou změnou zákona o veřejných zakázkách,“ uvedla k poklesu hodnoty vyhlášených veřejných soutěží CEEC Research.

Meziročně méně zakázek vypsali investoři zejména v prvních třech čtvrtletích loňského roku, od října do prosince jich už bylo meziročně více.

 Oznámené projektové zakázky Zdroj: CEEC Research

Z výběrových řízení vypsaných loni jich veřejní investoři zadali konkrétním firmám 64 procent v hodnotě 1,7 miliardy korun, což je zhruba 58 procent z objemu vypsaných zakázek.

EBF24

Z hlediska zadaných veřejných zakázek se meziročně snížil jejich počet pouze v období od července do září a v posledním loňském čtvrtletí se snížila jejich hodnota.

Přečtěte si také:

Ústup dumpingu: stavět pod cenou je ochotna jen desetina firem

Český průmysl loni stoupl o téměř šest procent. Pomohla tuzemská poptávka

Evropa roste, Česko brzdí. Došly pracovní síly


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).