Menu Zavřít

Počet nových smluv o stavebním spoření loni stoupl o 8 procent

17. 2. 2017
Autor: Michael Tomeš, E15

Stavební spořitelny loni uzavřely zhruba 403 tisíc nových smluv o stavebním spoření, což byl meziroční růst o osm procent. Vyplývá to z informací ministerstva financí.

Průměrná cílová částka u nových smluv meziročně stoupla o 13 tisíc korun na 384 tisíc. Cílová částka vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit nebo půjčit na bydlení.

Celkový počet smluv o stavebním spoření nepřetržitě klesá od roku 2003. Ke konci roku 2016 bylo uzavřeno celkem 3,31 milionu smluv, což je zhruba o 191 tisíc smluv méně než ke konci roku 2015.

Chcete hypotéku? Spočítejte si její výši na webu Finance.cz

Celkový objem i počet úvěrů podle statistik ministerstva financí loni klesl. Spořitelny evidovaly zhruba 650 tisíc úvěrů, tedy o 45 tisíc méně než na konci předloňského roku. Celkový objem úvěrů klesl o 2,1 miliardy na 240,6 miliardy korun. Poměr objemu úvěrů a naspořené částky stoupl na 66,4 procenta.


Přečtěte si zamyšlení Vladana Gallistla:

Co spustí další krizi? Opět reality

Vladan Gallistl


Ze statistik dále vyplývá, že ministerstvo stavebním spořitelnám zaslalo loni jako roční zálohu státní podpory za předloňský rok 4,28 miliardy korun. Předloni na státní podpoře úřad vyplatil 4,56 miliardy korun.

WT100

Čtěte:

Úvěry u stavebního spoření stouply o tři procenta, překonaly hranici 50 miliard

Hypoteční trh loni stoupl na rekordních 225 miliard, pomohly nízké sazby

Ceny starších bytů v průměru vzrostly téměř o desetinu

Výstavba nových bytů v Praze (ilustrační foto)


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).