Menu Zavřít

Počet ubytovaných turistů v Česku stoupl o 4,6 procenta. Přibylo Číňanů, ubylo Rusů

8. 8. 2018
Autor: čtk

V českých hotelech, penzionech a kempech se ve 2. čtvrtletí ubytovalo 5,5 milionu turistů, což bylo meziročně o 4,6 procenta víc. Počet přenocování stoupl o 2,2 procenta. Návštěvnost Česka nepřetržitě roste již pátým rokem. Výrazně přibylo Číňanů, naopak ubylo Rusů.

Tento vývoj představuje pro českou příjezdovou turistiku velmi dobrý výsledek, uvedla mluvčí agentury CzechTourism Renata Kasalová. „Promítá se do něj rostoucí popularita Česka z pohledu jak celkové image destinace, tak jednotlivých dílčích parametrů, jako je kvalita infrastruktury, dostupnost služeb či bezpečnost,“ dodala.

Stouply počty domácích i zahraničních hostů, Čechů přijelo o 7,9 procenta víc, zahraničních návštěvníků pak o 1,6 procenta. Tradičně nejvíce turistů z Německa - 535 tisíc. Němci tvořili zhruba pětinu zahraniční klientely v ubytovacích zařízeních, v porovnání s loňskem ale jejich počet klesl o 0,3 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Na druhém místě skončili návštěvníci ze Slovenska (194 tisíc) s meziročním nárůstem o 9,2 procenta. Čínských turistů přijelo 185 tisíc, meziročně o 27,8 procenta víc. Naopak ubylo návštěvníků z Ruska (-1,7 procenta), Jižní Koreje (-6,2 procenta) a Rakouska (-1,3 procenta).

 Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních Zdroj: ČSÚ

Za první půlrok přibylo Němců o 5,4 procenta a Číňanů o 28 procent. „Zajímavý meziroční nárůst zaznamenaly v prvním pololetí také příjezdy turistů z Polska, Slovenska, Španělska či Nizozemska,“ dodala Kasalová.

„Nejvýznamněji narostl počet turistů meziročně v Moravskoslezském, Středočeském a Jihočeském kraji,“ uvedl Pavel Vančura z oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ.

Lázeňská ubytovací zařízení navštívilo ve druhém čtvrtletí celkem 230 tisíc osob, to je o 3,7 procenta více než ve stejném období předchozího roku.

Praha řeší, jak omezit digitální Klondike:

Jak zkrotit Airbnb

Praha řeší, co s Airbnb, ilustrační foto

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Kletba turistického úspěchu. Rok 2017 cestovnímu ruchu přál. A bude hůř

Turisté, z Prahy ven, velí ministerstvo

Cenzura na Airbnb? Kde jsou naše negativní recenze, diví se klienti

Recept pro Prahu: Airbnb bude Dortmundu platit daně

Berlín bojuje s Airbnb

 Nová berlínská zeď. Radnice německého hlavního města chce ještě výrazněji odlišit příležitostné sdílení bytů od profesionálního podnikání na Airbnb. To hodlá prakticky vymýtit.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).