Menu Zavřít

Počet zahájených staveb bytů loni vzrostl o pětinu. Nejvíce jich vzniká v Praze

6. 2. 2018
Autor: Profimedia.cz

Stavební firmy v Česku loni zahájily stavbu 7244 bytů v bytových domech, meziročně o 23,4 procenta více. Tempo růstu však výrazně kleslo, na konci srpna počet rostl o 54 procent. V Praze, kde byla bytová výstavba největší, se počet meziročně zvýšil o 45,7 procenta na 2487. Počet zahájených staveb rodinných domů vzrostl zhruba o pětinu.

Největší podíl zahájených staveb bytových domů (34,3 procenta) připadal na Prahu. Ještě před dvěma lety to byly více než dvě třetiny. Za hlavním městem na konci roku následovaly Středočeský (14,7 procenta), Plzeňský (11,1 procenta), Olomoucký (10,8 procenta) a Jihomoravský kraj (10,4 procenta). Naopak v Libereckém kraji získalo stavební povolení 15 nových bytů, tedy 0,2 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Meziroční růst zahájených staveb nových bytů v Praze byl způsoben především slabou výstavbou v roce 2016. Předloni se v hlavním městě začalo stavět 1707 bytů, což byl nejmenší počet od roku 2012 a třetí nejmenší počet za posledních 12 let. „Byty, na které úřady vydaly stavební povolení, naznačují vývoj nabídky na trhu v následujících obdobích. A rozhodně nás tedy nečeká žádný boom,“ uvedla výkonná ředitelka developerské společnosti Central Group Michaela Tomášková.


Realitní bublina v Pařížské: byt v centru Prahy vyjde až na 260 tisíc Kč za metr

 Za výhled na Hrad se připlácí


Developeři loni v Praze prodali zhruba 5500 nových bytů. Počet bytů, které se ve stejném období začaly stavět, tak není ani poloviční. „Pokud se rezidenční výstavba v hlavním městě brzy nevrátí k normálu, nebudou mít noví obyvatelé Prahy už brzy kde bydlet,“ doplnil generální ředitel developerské firmy Ekospol Evžen Korec. Nedostatečná nabídka je jednou z příčin výrazného růstu cen nových bytů. Za poslední dva roky v Praze zdražily o 42 procent.


Developer Sekyra: Dostupným bydlením zabráníme odlivu mozků


Počet nově rozestavěných rodinných domů ke konci loňského roku meziročně vzrostl o 17,7 procenta na 18.678. Nejvíce jich připadalo na Středočeský (25,8 procenta), Jihomoravský (12,9 procenta), Moravskoslezský (9,8 procenta) a Jihočeský kraj (6,6 procenta). Podíl Prahy mírně klesl na 3,2 procenta.

 Bytová výstavba Zdroj: ČSÚ

Spolu s dalšími kategoriemi, jako jsou nástavby, vestavby a penziony, začali jednotlivci a stavební firmy do konce roku stavět 31 521 bytů, meziročně o 15,8 procenta více. V porovnání s rekordním rokem 2008 byl jejich počet o 28 procent nižší.

CIF24

Panelstory po 40 letech. Lékařů pomalu ubývá, skladníci zůstávají

Sídliště, ilustrační foto

Přečtěte si také:

Svéráz pražského územního plánování. Česko čelí arbitráži kvůli pozemkům pro železnici

Architekt Kloda: Praha by přežila, kdyby nebyla na seznamu UNESCO

Luxusní studentské bydlení: kolej může být zážitek, a nejen otřesný


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).