Restaurace inspirovaná XVI. stoletím
V Pražské Bílkově ulici nedaleko Staroměstského náměstí byla minulý měsíc otevřena nová restaurace Cartouche. Podnik je umístěn ve sklepení domu, takže není zvenčí nijak nápadný. O to větší je překvapení, když člověk vstoupí – ocitne se v době francouzského středověku. Dominantou první místnosti je krb s rožnícím mechanismem. Ten je kopií hodinového stroje, který pohání londýnský Big Ben. Jídla připravená v tomto krbu jsou místní specialitou. Vysoké stropy a neomítnutá klenba charakterizují všechny místnosti. Interiér je včetně nejmenších detailů laděn do doby středověku: robustní dřevěné stoly, lavice a židle, dubové zábradlí nebo obří dřevěné lustry se svícemi. V oknech jsou zasazeny opravdové železné mříže, na strohých masivních stolech vynikají rudé lněné ubrusy, hliněné solničky, popelníky a svícny. Dokonce i pivní pípa je originálem, vytvořená spojením kamene a betonu. Každou sobotu večer se v krbu griluje selátko. Zájemci o pochoutku jsou úderem zvonu upozorněni, že je maso správně propečeno a připraveno k porcování. Majitelé restaurace mají v plánu pořádat pravidelné čtvrteční hry v kostky o medovinu, páteční šerm nebo nedělní vaření čokolády podle Angeliky. Celá restaurace je prosycena vůní pečeného masa a polévky ohřívané nad ohněm. Právě proto jsme místo předkrmu zvolili domácí zelňačku s čabajkou. Menu však obsahuje širokou nabídku teplých i studených předkrmů, například tradiční francouzské paštiky, půlky brambor plněné masovou či vegetariánskou směsí, nebo carpaccio z modrohlava (mořské ryby – anglicky Butterfish) a marinovaného norského lososa. Ceny předkrmů se pohybují od 75 do 195 korun. Jako hlavní jídlo jsme ze široké nabídky pečených a grilovaných jídel vybrali špíz z hovězího, jehněčího, vepřového a kuřecího masa s gratinovanými brambory. Pokrm je nejdříve rožněn v krbu a poté před hostem flambován na speciálním železném podnosu. Obsluha nám navíc doporučila kouřovou omáčku, která opravdu měla příchuť dýmu. Z nabídky ryb jsme ochutnali pečeného norského lososa, plněného modrohlavem, přelitého orientální omáčkou. Hlavní chody zde stojí od 295 do 755 korun. Užitečnou pomůckou v jídelním lístku je doporučení šéfkuchaře, jaké víno nebo omáčka jsou k danému pokrmu nejvhodnější. K rybě jsme popíjeli francouzské Bongeronde Blanc, jež zvýrazňovalo chuť jídla. Grilované maso si žádalo řádné zapití, k čemuž posloužil půllitr Plzeňského Prazdroje. Vinný lístek není v Cartouche nijak obsáhlý, ale je sestaven podle rad odborníků a nabídky jídel. U každé položky je vždy stručná charakteristika nápoje, jaké má víno aroma, chuť a na co je bohaté. Zajímavostí podniku je ledové víno, jehož hrozny byly sklizeny při dvanáctistupňovém mrazu a jež ocení především znalci. Cena tomu odpovídá, dvě deci stojí necelou tisícikorunu. Vína zde mají v nabídce od 350 do 1420 korun za láhev. Oběd jsme ukončili dezertem. První volbou bylo karamelové suflé s ovocem, což je pečená karamelová pěna s několika druhy ovoce. Druhou pak lesní plody marinované v portském víně, podávané s oříškovou zmrzlinou. Chuť teplých borůvek, ostružin a malin skvěle doplňovala roztávající zmrzlinu. Místo klasického dezertu si lze také vybrat talíř francouzských sýrů s ořechy. Ceny dezertů jsou v rozmezí od 85 do 195 korun.
Adresa
Bílkova 14, 110 00 Praha 1,
tel.: 248 19 597,
http://www.cartouche.cz
Otevírací doba
pondělí až sobota 11.00–23.00,
neděle 13.00–23.00
Počet míst
65 + 21 salonek
Druh kuchyně
francouzská
Platba kartou
AmEx, MasterCard, Visa, Maestro, Dinners Club
Jídelní lístek
čeština, angličtina
Jazykově vybavená obsluha
čeština, angličtina, němčina
Původ vín
Česko, Francie
Něco navíc
bohatá nabídka pečených a grilovaných mas
Hodnocení restaurace
Jídlo
19 bodů z 20
Obsluha
9 bodů z 10
Atmosféra
10 bodů z 10
Co dostanete za své peníze
8 bodů z 10
Celkem
46 bodů z 50
Výběr z jídelního lístku
Rozpečený kozí sýr v listovém těstu s divokými houbami a čerstvým špenátem na másle 175,-
Šneci v bazalkovém pestu se salátkem a ořechovým olejem 195,-
Argentinský hovězí špíz marinovaný v čerstvém koriandru s pepřovou omáčkou, 1/4 kg 395,-
Hovězí steak Cartouche, plněný špenátem a slaninou, přelitý pepřovou omáčkou, podávaný s tymiánovými brambory 355,-
Soté z tygřích krevet s pikantní smetanovou omáčkou, zdobené zeleninou a rýží Basmasi 475,-
Výběr z vinného lístku
Chardonnay, r. 99, pozdní sběr, Strážnická oblast 490,-
Frankovka, r. 97, pozdní sběr, Mikulovská oblast 480,-
Chablis 1er Cru „Montée de Tonnerre , r. 98: 1420,-
Chateauneuf–du–Pape Rouge, r. 98: 1420,-