Menu Zavřít

Počítačová hra jako platforma pro umělce. Místo přestřelek dokumenty

17. 4. 2016
Autor: AXLiberty, Flick.com (CC BY 2.0)

Počítačová hra Grand Theft Auto V (GTA V) je proslulá svým obrovským otevřeným světem, ve kterém si hráč může dělat prakticky vše, co se mu zachce. Drtivá většina se věnuje automobilovým honičkám a divokým přestřelkám, k čemuž je ostatně nabádá příběh hry. Skupina umělců ale využila bohatého světa jinak – začala z něj vytvářet přírodopisné dokumenty.

„Pamatuji si to zcela jasně. Ve hře jsem plnil jednu misi v ponorce. Když jsem se dostal pod vodu, všiml jsem si, jak úžasně všechno vypadá. Říkal jsem si: ‚Sakra, tohle má vážně potenciál‘,“ vypráví portálu Vice.com Alec Chaney, kdy poprvé dostal nápad využít detailního herního světa pro tvorbu dokumentů.

Společně se Sonnym Evansem provozuje Chaney na Youtube kanál 8-Bit Bastard, na který už uveřejnili stovky videí, většinu z nich právě z GTA V. Jedná se například o návody pro hráče, ale také krátké scénky a dokonce i vlastní seriál Los Santos Real Estate, který se už dočkal dvanácti krátkých epizod.

Nejvíce pozornosti na sebe ale strhli přírodovědnými dokumenty ve stylu slavného Davida Attenborougha. Podmořský dokument Into The Deep, který vidělo už přes milión lidí, vznikl během tří bezesných nocí, kdy Chaney ignoroval cíle mise a jen se potuloval pod vodní hladinou.

„Prakticky jsem jen natáčel, co jsem viděl a na základě toho jsem následně vymyslel příběh. Nic nebylo dopředu připravené. Tak to podle mě funguje i v reálném životě. Prostě natáčíte, co se v přírodě děje a pak to dáte dohromady. Byla to pro mě úžasná inspirace,“ říká nadšeně Chaney.

Společnost Rockstar následně do své hry implementovala editor, který hráčům umožňuje natáčet, editovat a sdílet záběry ze hry. Chaney tohoto nástroje využil a stvořil další dokument, tentokrát ze souše – Onto the Land. Stvořit nový projekt mu už trvalo několik měsíců.

CIF24

„S editorem se otevřely obrovské možnosti. Najednou musíte přemýšlet o úhlech, hloubce pole a podobných věcech. Během vytváření Onto the Land jsem trávil hodiny třeba jen tím, že jsem neustále přetáčel jeden záběr z různých úhlů.“

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).