Menu Zavřít

Počítačový postrach mobilních telefonů

25. 2. 2003
Autor: Euro.cz

Čip Manitoba je pro firmu počátkem snu o bezdrátových technologiích

Její čip nese kódové označení Manitoba a zřejmě přinese velké změny v mobilních telefonech. Společnost Intel ho představila 17. února na konferenci o bezdrátových technologiích ve francouzském Cannes. Přestože se význam Manitoby pokusila trochu snížit, je jasné, co má největší světový výrobce mikroprocesorů za lubem. Směřuje na rychle rostoucí trh s čipy, které budou základem příští generace mobilních telefonů. Ronald Smith, generální ředitel Wireless Communications & Computing Group společnosti Intel, na veletrhu řekl: „Míříme tam, kam směřuje trh.“

Do segmentu bezdrátových čipů, jemuž dominuje Texas Instruments (TI), vstoupila firma Intel dost pozdě. Přesto je její krok pro odvětví o objemu 60 miliard dolarů důvodem ke znepokojení. Konkurence i výrobci telefonů sice tvrdí, že král počítačových polovodičů nemá v bezdrátových technologiích dostatek zkušeností. Nicméně dobře vědí, že mu jeho velikost a dlouhodobé partnerství s firmou Microsoft mohou zajistit pozici přinášející velké zisky.

Jenže Intel nemá na výběr. V příštích pěti letech se očekává, že funkce osobních počítačů a mobilních telefonů splynou, takže firma Intel musí buď ovládnout bezdrátové technologie nebo počítat s propadem na svém hlavním trhu s mikroprocesory. Analytik firmy Merrill Lynch & Co. Joseph Osha upozorňuje: „Intel není firma, která cítí příležitost a přesto řekne: ‚Hm, to není nic pro nás.‘ “

Firma má samozřejmě v oblasti bezdrátových technologií velké ambice. Manitoba je jen začátek. Ještě dokonalejšího nástupce hodlá Intel představit už v listopadu. Během pár let chce Intel získat větší podíl díky inteligentním čipům pro mobilní telefony. Podobná zařízení stále častěji nabízejí funkce typické spíše pro osobní počítače, například vysokorychlostní přístup k internetu, digitální fotografování či video. Dlouhodobým cílem firmy Intel je integrovat mobilní a bezdrátovou komunikaci do notebooků. Nemůže si dovolit ztrácet čas: firmy Fujitsu a Dell Computer už vyrábějí osobní počítače, které uživatelům bezdrátové připojení k internetu umožňují.

A jak si vlastně Intel výrobce mobilních telefonů získá? Už dnes je jejich předním dodavatelem paměťových čipů, které zajišťují jednoduché funkce jako je ukládání telefonních čísel. Firma Intel jim prodává i mikroprocesory, které se začaly přidávat do luxusních mobilů a umožňují surfovat na webu nebo přehrávat audiovizuální soubory. Například společnost Motorola použila pro svůj nedávno představený model A760 s připojením k internetu právě procesor Intel. Prostřednictvím další verze Manitoby ovšem Intel začne prosazovat reálnou možnost nákupu pod jednou střechou: na jediném čipu spojí paměť a procesor pro práci s hlasovými daty.

Něco takového ovšem může pro oblast mobilních telefonů znamenat obrovské změny. V současné době smluvní výrobci telefonů kupují čipy s různými funkcemi od celé řady dodavatelů. Když nakoupí vše od firmy Intel, budou schopni prodávat telefony operátorům rychleji a levněji. Vlastně už to začalo: 18. února firma Intel oznámila, že tři evropští operátoři - britská společnost mmO2, španělská Telefónica Móviles a divize Orange patřící společnosti France Télécom - nakoupí telefony vyrobené smluvními partnery na bázi čipu Manitoba.

Mobilní telefony by se tak mohly přiblížit osobním počítačům, které už jsou běžným zbožím s nízkou marží - nápor firmy Intel by tak pro tradiční výrobce mobilů mohl znamenat katastrofu. Největší hrozbou může být pro firmu Nokia, která vyrábí nejvíce telefonů na světě. Finská společnost totiž drží striktně pod kontrolou software, hardware a návrh svých mobilních přístrojů, což jí umožňuje nasadit vyšší ceny. Ale pokud se firmy Intel a Microsoft - aliance Wintel - vrhnou na trh mobilních telefonů, mohou ohrozit zisky Nokie i její obchodní model.

Firma Intel zajisté ještě zdaleka nemá vyhráno. Dosud má technické problémy s jedním bezdrátovým čipem pro osobní počítače. Analytici se shodují na tom, že firma Texas Instruments si své dominantní postavení prozatím udrží. Také ona chce do konce roku 2004 přijít s novou jednočipovou kombinací, ale ta má být pro firmu Nokia, jež je pro TI největším odběratelem, menší hrozbou.

KL24

Faktem zůstává, že Intel za dva roky investoval dvanáct miliard dolarů do nejmodernějších výrobních závodů a dalších jedenáct miliard udržuje jako železnou zásobu. Pokud se potenciální konkurenti dosud nezačali bát, brzy se asi začnou nervózně ohlížet přes rameno. Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Vladimír Nový, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?