Menu Zavřít

POD FINSKOU VLAJKOU

17. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Haindl Papier

STOCKHOLM (Die Welt) – Dějiny největší rodinné papírny v Německu končí. Sto padesát dva let starou společnost Haindl Papier, které v Německu patří čtyři papírny, koupil za 3,85 miliardy eur finský koncern UPM–Kymmene. Jeho celková výrobní kapacita se tak zvýší o 1,9 milionu tun papíru na 11,6 milionu tun.

Dosavadní vlastníci firmy Haindl – rodiny Holzheyových a Bischoffových – vyslovili podle listu Die Welt přání, aby část ceny dostali ve formě akcií UPM–Kymmene. Dva členové rodiny – Georg a Fritz Holzheyovi – nastoupí na manažerské pozice u nového finského vlastníka. Letecká

společnost Augsburg Airways, kterou zmíněné rodiny také vlastní, nebyla akvizicí dot–čena.

EBF24

Finové navázali první kontakty s Haindlem už v roce 1994, ale jednání o akvizici se dostala do „seriózní fáze teprve loni na podzim. UPM–Kymmene díky akvizici odstraní jedno velké bílé místo na své evropské mapě, neboť firma v Německu dosud novinový papír nevyráběla. „Odehráli jsme skvělý zápas, pochvaluje si šéf finského koncernu Juha Niemelä. Trpělivost při jednání se mu vyplatila, neboť získal německou firmu známou svojí vynalézavostí při zhodnocování odpadového papíru. Z něho se u Haindla vyrábělo kolem šedesáti procent papíru novinového.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).