Poté, co s trochou rozpaků projdete všechna patra honosného paláce lahůdek, je Restaurant Meinl příjemným překvapením
Do českého obchodního prostředí vstoupila společnost Julius Meinl na konci loňského roku již potřetí. Entrée to bylo impozantní, úžas budící „gurmánský palác“, jak jej zvou sami majitelé, budí respekt. Ponechme však nyní stranou tři patra dobrot, nevracejme se k poněkud dramatickému, rozpaky budícímu zahájení provozu. Usedněme v tamní restauraci a posuďme, nakolik její služby odpovídají úrovni, jaká se čeká od jména Julius Meinl.
Prostor sám je spojením umně zrestaurovaných historických sálů a soudobého mobiliáře.
Výsledek budí lehké rozpaky a na vzhled restaurace si budeme muset postupně zvyknout. Rozměrný křišťálový lustr ozařuje bohatě štukovaný strop a stěny místnosti, nábytek proti tomu působí křehce a poněkud obyčejně. Lavice s vysokánskými oranžovými opěradly podél stěn sice prostor rozsvěcejí barvou zapadajícího slunce, poněkud si jej však uzurpují. Siluety mouřenínských hlaviček vyvedené ve zlatě potom bdí nad tím, aby vše bylo akorát.
Prostření i založení jasně napovídá, že máme co dělat s podnikem vyšší třídy. Také jídelní lístek dává tušit, kam restaurant míří. Neobsáhlý, se sezonním meníčkem – zrovna bylo na pořadu jahodové – a poutavou nabídkou a la carte. Polední nabídka navíc překvapuje sympatickými, nečekaně příznivými cenami. Příjemné překvapení Už vichyssoise se zauzenou treskou naznačuje, nakolik je cílem restaurace stát se oblíbeným, navštěvovaným místem. Chuť byla harmonická, přes počáteční provokující živost mírně sládnoucí, sametově hladká. Maso tresky, jen lehýnce zauzené, aby se s jemností polévky nedostalo do křížku, nabylo kouřem na zajímavosti.
Ryba byla rozdrobena na malé kousky – v konečném důsledku něco scházelo; strávníka to ochudilo o radost, jakou pocítí milovník mořských chutí, když se zakousne do bílého, pevného masa. To není výtka, jen postesknutí nad absencí drobného, velice však potěšujícího detailu. Polévka jinak nabídla čistou, nerušivou, svěže akcentovanou chuť.
Ústředním partem večeře bylo pečené Barbary kachní prsíčko s rebarborovým džemem a želé, pomerančovými segmenty a campari redukcí. Uložené na podestě z bramborových rösti, příjemně dokřupava opečených, nabídlo zajímavý soubor neobvyklé kombinace chuťových projevů. Filírované maso, optimálně upečené, s poměrně širokým prstýnkem tuku pod kůží, chutnalo báječně už samo. Tuk mu přidal na vláčnosti, zvláště při propečenějším okraji. Reveň přinesla stahující příchuť s probouzejícím kyselinkovým výrazem. Sympaticky se nabízela varieta chutí, a sice v případě, že maso bylo podpořeno buď džemem, nebo želé vylepšeným o stopu čerstvé chuti dílků pomeranče. Redukce ten projev ještě podpořila, tentokrát díky espritnímu podbarvení aristokratickým aperitivem. Byla dostatečně silná, aby umravnila rozpínavost tuku, přitom však nezasáhla do ústředního masového sóla.
Není divu, že se rösti, jakkoli příjemné tichým prasknutím při skusu a probarvené chutí řapíku rebarbory, staly pouhým dodavatelem kalorií. Nicméně ve velmi potěšujícím provedení. Kdyby byl talíř navíc ještě nahřátý a filátka kačeny nechladla takovým tempem, mohl být zážitek ještě o stupínek či dva silnější.
Trochu překvapující byla také neúčast některého z báječných rakouských červených v nabídce rozlévaných vín.
Knedlíkový přepych Partii uzavíral jeden z tahů jahodového menu, jahodové knedlíky s tvarohem a chantilly krémem. Nechci otevírat téma, jaký že pokrm patří bytostně do kuchyně české a jaký do rakouské. Spíš ukázat jejich vzájemné prorůstání v minulosti. Skrznaskrz chutné knedlíky, možná jen s poněkud lepivějším těstem, kdy jahody nabídly to nejlepší, co v nich je. Nebyly sladké, ale zajímavě svěží s určitým pikantním zakončením, coulis z téhož ovoce dodalo zajímavý esprit těstu.
Tvaroh předvedl to, co je mu vlastní. Báječný podtext plné mléčné chuti, zvolna už přetavované do podoby raného sýrového doteku.
Každé sousto bylo evokací na horké léto, plné zralých jahod, domácí tvaroh a krajáč mléka u oběda na chalupě. Chantilly, mámivě sladký smetanový krém, ten už by pro mne být nemusel. Možná v této variantě receptury připomínal přece jen vyšší niveau někdejší společnosti rakouské. Nic proti tomu, ve svým způsobem prosté stavbě chutí se blýskl jistým přepychem, jemuž nejsme uvyklí.
Podtrženo, sečteno, je restaurace Meinl poté, když s trochou rozpaků projdete všechna patra honosného paláce lahůdek, příjemným překvapením. Určitě zajímavý prostor, příjemná obsluha – jen na účet mě nechala slečna čekat dobu až nestydatě dlouhou, přestože restaurant zel prázdnotou. Vnímavě upravené pokrmy z poznatelně slušných surovin, kdy je na talíři už napohled vidět péče, jíž se jídlu věnují v kuchyni. Péči, kterou bohužel nevnímáte tak silně v ostatních patrech, si o to více vychutnáte zde. To vše navíc v cenách, jež lichotí hostově peněžence. l
hodnocení
oslovující, byť poněkud kontroverzní interiér
elegantně postavené nabídky úměrné
rozsahem, zajímavé skladbou
vnímavá práce kuchařů
krom čekání na účet vytříbený, pozorný
projev personálu
poněkud ochuzená nabídka rakouských
zástupců ve vinné kartě
jisté komplikace spojené se vstupem do
restaurace po zavření prodejny
Restaurant Meinl 28. října 377/13, Praha 1 tel.: +420 225 996 150 e-mail: info@meinlpraha.cz www.meinlpraha.cz Otevírací doba Po–So 09.00–23.00, Ne 10.00–23.00 Kuchyně inovativní mezinárodní a česká Země původu nabízených vín významné země vinařského světa Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě. Výběr z jídelního lístku • Salát „1862“ s grilovaným lososem, cherry rajčátky španělskými olivami, červenou cibulí, bramborami grenaille, francouzskými fazolemi a lístky salátu 120 g • 265 Kč • Sezónní zeleninové risotto podávané s pošírovaným farmářským vejcem a parmesanovou křupinkou 250 g • 295 Kč • Pečené Barbery kachní prsíčko na bramborovém rösti podávané s rebarborovým jamem a želé, pomerančovými segmenty a Campari redukcí 200 g • 415 Kč • Pomalu pečený bok a grilovaná panenka z přeštického prasátka podávané s jelítkem a jablkem, květákovým pyré, nakládanými růžičkami květáku a batátovým flanem 200 g • 455 Kč • Sous vide chuck steak podávaný se špenátovým pyré, zauzenou bramborovou kaší, morkovou kostí s bylinkovou krustou, pečenou stříbrnou cibulí a želé z vína Saint Laurent 200 g • 595 Kč • Vídeňský telecí řízek s tradičním bramborovým salátem 180 g • 340 Kč Výběr z vinného lístku • JM Gobillard Prestige Rosé Brut 0,75 • 1890 Kč • Veltlínské zelené Kořínek Hnanice 2012 kabinet 0,75 • 450 Kč • Riesling Kamptaler Terrassen 2012 Bründlmayer 0,75 • 990 Kč • Gavi di Gavi Monterotondo DOCG, Villa Sparina 2010 Piemonte 0,75 • 1990 Kč • Chateau Beaumont, Médoc Cru Bourgeois 2010 Bordeaux 0,75 • 890 Kč • Nebbiolo Langhe DOC, Cordero di Montezemolo 2012, Piemont 0,75 • 1190 Kč • Zweigelt Cabernet Sauvignon Neustifter 2003, Austria 0,75 • 1250 Kč • Pinot Toir Zdar, Josef Chromy 2006, Tasamanie 0,75 • 1850 Kč • Faro DOC, Palari 2008, Sicílie 0,75 2900 Kč • Almaviva, Philippe de Rotschild & Concha y Toro 2010 0,75 • 3750 Kč • Chateau Latour 1er Cru Clasé, Pauillac Cru & AOC 1993, Boureaux 0,75 • 18 900 Kč Recenze všech restaurací najdete na http://euro.e15.cz/toprestaurace
O autorovi| Milan Ballík, ballik@mf.cz