Menu Zavřít

Pod křídly benátského lva

24. 9. 2012
Autor: Euro.cz

Páteří produkce vinařství Astoria jsou šumivá vína. Zvláště populární novinkou je 9.5 Cold Wine Brut, víno s nízkým procentem alkoholu a velepříjemnou svěžestí

V nevelké obci Crocetta del Montello nedaleko Trevisa sídlí na jednom z mnoha nevysokých návrší vinařství Astoria. Malebné vinice obklopují dům, z něhož je nad hřívami réví vidět jen oranžová střecha. Ve stavení je pak ukryto tajemství úspěchů bratří Paola a Giorgia Polegatových a celé jejich rozvětvené rodiny.

Ač má rodina dlouhou vinařskou historii, oba bratři vsadili na modernu. Vnímavě zužitkovali všechny letité zkušenosti a zabudovali je do rámce moderních technologií a progresivních metod vinařské produkce.

Design nestojí stranou Na čtyřicet hektarů vinic leží v mimořádné klimatické zóně, navíc na půdách pro révu vzácně příznivých. Keře nejsou přetěžovány, z hlavy se sklízí okolo kilogramu hroznů. Proto vinice přes své mládí osmi až dvanácti let rodí plody vysokých jakostí. Díky těmto skutečnostem se především šumivá vína pod etiketou Astoria prosadila prakticky ihned a dnes jsou součástí vinných karet prestižních restaurantů téměř po celé Evropě.

V portfoliu firmy Astoria najdeme také zajímavá tichá vína. Za všechny lze jmenovat třeba sérii Classic, ve které je k mání pinot grigio pojmenovaný Alísia, sauvignon Saude, chardonnay Estró či cabernet sauvignon Icóna.

Mladá vína jako pinot noir Caranto se zase prezentují v řadě Young.

Páteří produkce sklepa jsou přesto „šumáky“. Vedle Vintage Prosecco DOCG a Refrontolo Passito DOCG, které patří k nejjasnějším hvězdám sklepa, nabízí další špičková vína kategorie Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Astoria ValdeBrun, Superiore Cortizze či Anniversario se řadí k nejznámějším. Novinkou je 9.5 Cold Wine Brut, víno s nízkým procentem alkoholu a velepříjemnou svěžestí. Za jediný rok se tento nápoj stal tak populárním, že ho v bílé verzi vinařství vyprodukovalo milion lahví, a to od objemu baby (0,2 l) po šestilitrový Mathusalem.

K všeobecné oblibě přispěla „účast“ mladší růžové verze na letošním ročníku cyklistického závodu Giro d’Italia, kde se jím postupně osprchovali všichni vítězové etap. A svůj díl na úspěchu má rovněž designová vytříbenost.

S vědomím toho, že efektní obal přitahuje pozornost klientely, a vedeni snahou o moderní tvář vinařství, použili bratři láhev z mléčného skla. Na nezvyklý přístup si mnozí budou bezesporu zvykat, o správnosti volby ale nejlépe svědčí, že asi nejznámější producent šampaňských, společnost Moët & Chandon „oděla“ jeden ze svých produktů do podobného obalu.

Harmonie cukru a kyselin Ve sklence se 9.5 Cold Wine Brut předvádí slámovou barvou s tmavšími odlesky a jemným, divě vzlínajícím perlením. Nos nabízí hroznovité valéry podložené lehýnkou cukernou stopou. Chuť, kterou nese drobná sice, ale poměrně razantní perlička, je v celém spektru podtržena cukrem. V jisté chvíli však cukr atakují kyseliny a víno nabývá osvěžujícího, veselého projevu. V překvapivě důrazném dozvuku se kyseliny a cukr dostanou do rovnováhy, přidá se stopový nástup kvasničných tónů. Perlička se umoudří, její důraz už není natolik agresivní a závěr doušku se nese ve vyrovnané, mimořádně osvěžující a optimistické koncovce. „Devětapůlka“ je vínem, které potěší vždy, v letních teplotách obzvláště. l

9.5 Cold Wine Brut Sparkling Wine – Astoria vini

bitcoin_skoleni

Alkohol 9,5 % Odrůdy prosecco 80 %, chardonnay 20 % Školení hrozny, sklizené před úplným vyzráním z důvodu nižšího obsahu cukru a zachování vyšší kyseliny, se v lisu jen jemně zmáčknou; mošt je uchováván při téměř nulové teplotě a používá se pro kvašení v průběhu celého roku; macerace pak probíhá při teplotě 12 °C s vybranými kvasinkami po dobu 35 až 40 dní; díky této studené fermentaci si víno zachovává mimořádné aromatické vlastnosti Vývojový potenciál určeno k okamžité spotřebě Importér www.lesa.cz

O autorovi| Milan Ballík • spolupracovník redakce

  • Našli jste v článku chybu?