Menu Zavřít

Pod společnou etiketou

6. 12. 2005
Autor: Euro.cz

Valtické sklepy nabídly mladé víno letos počtrnácté

V přehlídce předvánočních vinařských prezentací se letos výrazněji prosadilo také mladé víno tuzemské provenience, poprvé pod společnou etiketou Svatomartinské. Svatý Martin býval datem hodnocení. Polní práce skončily, sčítaly se úspěchy i prohry, hospodář s chasou rekapitulovali uplynulý rok. To se neobešlo bez malé oslavy, jejíž součástí býval přípitek prvním vínem tohoroční sklizně, řečeným svatomartinské.
U znovuzrození martinské tradice, která byla nastartována na počátku devadesátých let minulého století, stáli tři muži. Kardiolog Milan Šamánek, enolog Vilém Kraus a ředitel Valtických vinných sklepů Antonín Šťastný. Díky nim se milovníkům vína představil mladý, svěží a laskavý produkt pod názvem Moravíno. Během příštích let se přidali další producenti a název doznal drobné změny - z Moravína se stalo Moravavíno Nouveau. Projekt se přes jistou rostoucí tendenci u spotřebitelů důrazněji neprosadil, neobjevoval s v regálech vinoték a ani v nabídkách restaurací se výrazněji neprojevil. Producenti proto zkusili více využít datum 11. listopadu a oprášit jméno svatého Martina ve spojení s vínem.
Podařilo se, a tak se letos poprvé mohla široká veřejnost seznámit se Svatomartinským. Krom tří velkých výrobců připravily mladé víno tři desítky dalších vinařů. Z bohaté škály těchto vín jsem, s ohledem na průkopnickou činnost společnosti (vždyť je připravila již počtrnácté) a dobré výsledky, jakých s těmito víny vykazuje, vybral dvě z nabídky tří martinských reprezentantů Vinných sklepů Valtice.

Château Valtice, Veltlínské červené rané 2005 - Svatomartinské

po vzhledové stránce splňuje všechny parametry hotového vína. Brilantně čiré s excelentní jiskrou a lehkým barevným odstínem. V kytce nabízí nečekaně intenzivní vějíř vůní, hýřící hroznem, květinou i travnatými lučinami. V chuti se projeví především mládí, až lehce dravá agresivita kyselinek, která se zmocňuje hlavního partu chuťového projevu. Vonný, travně květinový začátek, kopírovaný lehýnce, spíše jen latentně nasládlým dovětkem, vyznívá tak, jak od mladého vína čekáme. Nenáročně, přitom však maximálně svěže a optimisticky. U odrůdy, která slyne projevem spíše nevýrazným, jde o příjemný, osvěžující a potěšující výraz.

MMF24

Château Valtice, Modrý Portugal 2005 - Svatomartinské

hluboká barva veselého valéru, jásavé pablesky jisker, taková je vizitka portugalu, který je zřejmě pro přípravu martinských nejvhodnější. Tento navíc nabízí až marnotratně intenzivní buket, kde splývají bohaté tóny ovoce různých druhů. V ústech se rozvine hra nehledaných, obsažných tónů sametového ladění a na letošní ročník až vzácně hotového vína. Mazlivý nástup a vývoj je v dochuti oživen lehkým přípodotkem hořčinky, nepodmaňujícím, jen oživujícím ovocitou náladu každého poměrně dlouhého doběhu. V tomto případě jde asi o nejvydařenější exemplář martinského vína, který se letos nabízel.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).