Menu Zavřít

Podalpský dýchánek s míčem

16. 9. 2009
Autor: Euro.cz

V Rakousku v létě trénovaly tři stovky zahraničních fotbalových klubů

Rapid Vídeň, Werder Brémy a londýnský Arsenal. To jsou jména tří klubů, které se letos v červenci postupně vystřídaly v přípravném kempu ve štýrském Bad Waltersdorfu. Náhoda? Rozhodně ne. Rakousko se totiž v posledních letech stalo jednou z nejvyhledávanějších světových destinací pro soustředění špičkových fotbalových týmů. Jen letos v létě se zde připravovalo kolem tří stovek klubů z celé Evropy. „Téměř polovina z toho jsou prvoligové celky, jen z německé nejvyšší soutěže jsme v Rakousku uvítali čtrnáct z celkových dvaceti klubů,“ potvrdil týdeníku EURO Armin Somrak, šéf společnosti Soccer Camps, zaměřené na lákání fotbalistů do Korutan.

Real bydlel zadarmo
Co fotbalisty z celé Evropy vede k přípravě pod Alpami? Důvody jsou zřejmé – prvotřídní podmínky a často i zajímavé ceny. Jednotlivé spolkové země se totiž předhánějí, který ze špičkových klubů uloví. Nejagresivnější jsou v tomto ohledu zřejmě Korutany a Štýrsko. Korutanská společnost Soccer Camps dostává každoročně od zemské vlády 350 tisíc eur, jež rozděluje v podobě slev přilákaným klubům. Ty mohou činit 20 až 50 procent podle atraktivity klubu. Důležité rovněž je, kolik fanoušků s sebou zahraniční celek přiveze. „Například v případě velkých německých týmů, jako je 1. FC Köln, to mohou být až tisíce příznivců. Celkově jsme spočítali, že přilákané kluby přinesou Korutanům kolem 2,5 milionu eur,“ vysvětlil Somrak ze Soccer Camps. A dodává, že jeho spolkové zemi pomohlo i loňské mistrovství Evropy v kopané. Jestliže před rokem 2008 v Korutanech každé léto přivítali kolem desítky celků, letos jich bylo již sedmnáct.
Slevy nabízí také sousední Štýrsko, kde zemskou vládou vlastněná společnost International Football Camps Styria (IFCS) je dokonce ochotná ubytovat vybrané týmy zcela zdarma. V uplynulých letech se této výsady dočkal například Real Madrid a před pár týdny londýnský Arsenal. „Vydané peníze ale musíme zase zpět vydělat. Za slevu totiž získáme příjmy ze vstupenek na přípravné zápasy a občas i možnost propagace přímo na stadionech našich hostů. Tak se například Štýrsko stalo partnerem utkání mezi Schalke 04 a Norimberkem 5. května 2007 a v aréně Schalke v Gelsenkirchenu s kapacitou 60 tisíc diváků se konal Štýrský den,“ objasnil týdeníku EURO ředitel IFCS Nikolaus Pichler. Letos jen jeho společnost do Štýrska přilákala celkem 23 týmů, kromě Arsenalu a Werderu třeba londýnský West Ham United či berlínskou Hertha.

Bez slevy a s výdělkem
Většina týmů si nicméně svůj pobyt v Rakousku platí. Například Salcbursko, které má také vlastní vládní agenturu Salzburger Land Fussball Camp (SLFC), letos „získalo“ 40 celků, a přitom neposkytuje žádné slevy. Země naopak láká na kompletní servis zahrnující organizaci příjezdu, ubytování, zajištění tréninkových prostor a rovněž přípravných utkání. Výnosy jsou vysoké – například loni tato spolková země investovala do podpory tréninkových kempů jen 70 tisíc eur, přesto přijelo 41 týmů. Ty pak Salcbursku spolu s fanoušky zajistili 35 tisíc přenocování, a tím i zdejším hotelům tržby přes čtyři miliony eur. A že jsou i známé kluby ochotny platit za kvalitní služby, potvrzuje referenční listina SLFC zahrnující například Benficu Lisabon, 1. FC Norimberk, Hannover 96, Birmingham City, Besiktas Istanbul a další. Navíc se spokojené celky pod Alpy rády vracejí: Real Madrid Rakousko navštívil již pětkrát (letos se však připravoval v Irsku – pozn. red.), AS Řím a Arsenal se v Rakousku připravovaly již dokonce osmkrát.

Dobré i pro české týmy
Podalpská republika ale rozhodně není přitažlivá jen pro bohaté západoevropské kluby. Oblíbená je i u českých mančaftů. Například do Korutan již několik let jezdí pražská Sparta a letos tam trénoval i nováček ligy Bohemians 1905. Ve Štýrsku zase rozbili stan fotbalisté Baníku Ostrava, FK Jablonce a Sigmy Olomouc. Salcbursko naopak přilákalo tuzemské prvoligové celky z Mladé Boleslavi, Plzně a Českých Budějovic. „Rakousko nabízí možnost přípravy ve vyšších nadmořských podmínkách, což je ideální pro nabírání kondice. Navíc tamní hotely mají vysokou kvalitu hotelového zázemí a skvělý servis,“ shrnul týdeníku EURO důvody pro trénink v Korutanech ředitel komunikace fotbalové Sparty Ondřej Kasík. Přitom právě servis je pro Spartu rozhodující. Tým má totiž 24 hodin na telefonu člověka, jenž splní jakékoli přání. „Rakušané jsou velmi flexibilní a umí se díky dlouholeté zkušenosti o fotbalisty dobře starat. Když například přijedeme ze zápasu pozdě večer, dokážou rychle přizpůsobit nabídku kuchyně požadavkům našeho klubového lékaře,“ dodává Kasík. Sparta v posledních několika letech bydlí v čtyřhvězdičkovém hotelu Die Post v Bad Kleinkirchheimu (tam bydlela i česká reprezentace během mistrovství Evropy 2008 – pozn. red.). Tréninky probíhají na místním stadionu od hotelu vzdáleném pouhý kilometr. Navíc je hráčům k dispozici autobus, a tak není nutné přejíždět mezi hrací plochou a místem ubytování na kolech jako třeba při soustředění ve Františkových Lázních. Kromě toho hotel Die Post nabízí i výborné podmínky pro regeneraci po tréninku: plně vybavená posilovna, tři druhy saun, solné koupele, venkovní i vnitřní vířivky, bazény a tenisové kurty. A že si Sparta umí vybrat, potvrzuje i skutečnost, že české hráče v hotelu střídal poslední německý mistr VfL Wolfsburg.

ebf - tip - debata

Kvalitní soupeři
Kasík ze Sparty také upozorňuje na další argument, proč vyrazit na letní přípravu právě do Rakouska. „Vzhledem k soustředění dobrých týmů není problém v okruhu 50 kilometrů najít zajímavé soupeře, kteří se liší různým přístupem k tréninku,“ vysvětluje. (Sparta letos změřila síly například s německým MS Duisburgem, bulharským CSKA Sofia a dvěma slovinskými celky.) FK Jablonec si zase mohl zahrát s bundesligovým Werderem Brémy, na který jinak narazí nanejvýš v nějakém evropském poháru. Kromě českých celků do Rakouska míří i týmy z východní Evropy a ze zámoří. Letos to například byly Slovan Bratislava, Steaua Bukurešť, Zenit Petrohrad, Panathinaikos Athény, nebo dokonce saudsko-arabský Al Hilal Saudi Club, egyptský Ismaily Sporting Club, izraelský Hapoel Tel Aviv a FC Terek z Grozného.

Národní týmy
Rakušané slaví úspěchy i v lákání národních týmů. Že se v tyrolském Seefeldu pravidelně připravuje česká reprezentace, je dobře známo. V létě si do Rakouska našel cestu i litevský či bahrajnský národní celek a mezi „zářezy“ rakouských pořadatelů fotbalových kempů z minulých let lze najít i týmy Ghany, Japonska, Švýcarska, Ruska, Izraele, Spojených arabských emirátů, Paraguaye a další. Získávání národních reprezentací znamená pro Rakousko i výzvu pro příští rok. „Vzhledem ke konání mistrovství světa chceme přilákat tři až čtyři celky. Ty samozřejmě dostanou významnou slevu, přece jen půjde o zajímavý marketing,“ potvrdil Armin Somrak z korutanské Soccer Camps. O tom, že taková akce bude v konečném důsledku pro rakouské hoteliéry a podnikatele velmi zisková, nelze pochybovat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).