Menu Zavřít

Podáváte daňové přiznání? Přečtěte si, jaké slevy můžete uplatnit

9. 3. 2017
Autor: Michael Tomeš

Chystáte se podávat daňové přiznání a zajímá vás, jak ušetřit? Podívejte se na konkrétní příklady daňových slev.

Daňové slevy snižují přímo vypočtenou daňovou povinnost, a to až do nuly. Z důvodu uplatnění daňových slev nemůže vzniknout nárok na daňový bonus. Nárok na daňový bonus vzniká pouze v případě, že daňové zvýhodnění na děti je vyšší než daň z příjmu po uplatněných slevách. V článku se zaměříme na čtyři daňové slevy: na poplatníka, na manželku (manžela), na invaliditu prvního stupně a na invaliditu druhého stupně.

1) Sleva na poplatníka ve výši 24 840 korun

Všichni daňoví poplatníci podávající daňové přiznání za rok 2016 uvedou v daňovém přiznání základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun. Daňová sleva na poplatníka náleží vždy v plné výši. Nárok na slevu na poplatníka mají všichni, tedy i např. výděleční studenti, penzisté nebo ženy na rodičovské dovolené.

MMF24

Praktický příklad

Paní Krátká byla po celý rok 2016 na rodičovské dovolené. Od dubna 2016 začala vykonávat samostatnou výdělečnou činnost. V daňovém přiznání uplatní paní Krátká daňovou slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun, přestože byla samostatná výdělečná činnost vykonávána pouze po část roku.

Praktický příklad

Studentka Novotná si během roku 2016 přivydělávala pro několik zaměstnavatelů na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 10 tisíc korun a méně, v souhrnu ve výši 100 tisíc korun. U žádného zaměstnavatele nepodepsala slečna Novotná prohlášení k dani. V daňovém přiznání uplatní slečna Novotná daňovou slevu na poplatníka v plném rozsahu 24 840 korun. A to i když pracovala pouze po část roku a pouze na dohodu o provedení práce s nepodepsaným prohlášením k dani. Z důvodu podání daňového přiznání obdrží slečna Novotná sraženou daň z příjmu v plném rozsahu zpět.

Celý článek si přečtěte na webu Finance.cz


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).