Menu Zavřít

Podělal jsem to, s redaktorem jsem se scházet neměl, přiznal Babiš

7. 5. 2017
Autor: Anna Vacková, Mladá fronta

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš na svém facebookovém profilu napsal, že si poslechl nahrávky, na nichž hovoří s redaktorem deníku Dnes o připravovaných článcích o politických rivalech ve svých bývalých médiích. Uznal, že udělal chybu. S novinářem se prý scházet neměl. "Byla to předem zorganizovaná provokace. Podělal jsem to," zhodnotil.

Babiš také uvedl, že odposlech vicepremiéra a ministra financí může být obrovským bezpečnostním rizikem pro stát. Naznačil, že by odposlechy mohly být „na zakázku kmotrů a tradičních politických stran“. Babiš v pátek kvůli nahrávkám podal trestní oznámení a naznačil, že za nimi stojí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Vicepremiér se o nahrávce zmínil ve příspěvku, ve kterém hlavně zdůvodňoval svou neúčast na dnešním diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Vysvětlil to tak, že by proti němu bylo pět lídrů parlamentních stran a moderátor Václav Moravec. Ve zdůvodnění také uvedl, že na funkci ministra financí nelpí, ale boj proti svým politickým soupeřům nevzdá. Moravec v televizi řekl, že Babiše ČT zvala, ale do pátku nedostala jasnou odpověď, zda se zúčastní.


Významná část redaktorů zvažuje odchod z Mafry. Čtěte více

Andrej Babiš

MMF24


Babiš do debaty v ČT nepřišel, ale podle reakce na twitteru ji sledoval. V příspěvku se ohradil proti vyjádření Sobotky k Unipetrolu. ČT odvysílala slova prezidenta Miloše Zemana, která pronesl v roce 2011 na tiskové konferenci Strany práv občanů. O Babišovi se vyjádřil negativně v souvislosti s privatizací Unipetrolu, kdy podle něj nedodržel podepsanou dohodu. „To je pro mě dostatečný důkaz nevěrohodnosti pana Babiše, nehledě na jistá další podezření, která se, doufám, časem prošetří,“ řekl tehdy Zeman.

O vládní krizi dále čtěte:

Ministři ANO by ve vládě zůstali i bez Babiše, připouští Faltýnek

Sobotka chce Babišův konec, Zeman se s návrhem seznámí až v pondělí

Babiš si myslí, že je odposloucháván. Nahrávky jsou zmanipulované, tvrdí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).