Menu Zavřít

Podepsáno, hotovo

8. 4. 2005
Autor: Euro.cz

ČSA

KL24

PRAHA (foj) - Potvrzeno: pasažéři Českých aerolinií budou od příštího roku létat na vybraných linkách v nových Airbusech A320. Vedení české společnosti totiž podepsalo ve středu 6. dubna s firmou Airbus SAS závaznou smlouvu o nákupu dvanácti letadel nové generace A320. Smlouva mimo jiné vymezuje podmínky pro nákup a dodání samotných strojů v letech 2006 až 2008. Česká firma za nákup strojů zaplatí deset až 12,5 miliardy korun. „Nákup letadel je dalším krokem k naplňování strategie ČSA pro roky 2004 až 2014. Nová letadla zvýší konkurenceschopnost firmy na trhu, nabídnou zákazníkům vzdálenější destinace a vyšší komfort při cestování,“ uvedl prezident Českých aerolinií Jaroslav Tvrdík.
Airbus dodá letadla v období od března 2006 do září 2008. V příštím roce se flotila českého přepravce rozroste o tři nová letadla, o rok později o pět a zbývající čtyři stroje dodá výrobce v roce 2008. ČSA plánují jejich využití na delších evropských tratích a při expanzi na nové trhy.
Český dopravce nyní hledá způsob, jak letadla zaplatit, zvažuje mimo jiné financování prostřednictvím kapitálových trhů, financování s podporou Evropské investiční banky, případně i operativního leasingu. Předložení závazných nabídek firma očekává v červnu. Vítěze by ČSA měly vybrat do konce července.

  • Našli jste v článku chybu?