Menu Zavřít

Podezřelá víza?

15. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Brusel tají zprávu o práci českých konzulátů v Kyjevě a Petrohradu

České konzuláty v Kyjevě a Petrohradu navštívili kontroloři Evropské komise. Důvod? Jak uvádí ministerstvo zahraničích věcí, prověrka souvisí s naším blížícím se vstupem do Schengenu, „vyššími počty udělovaných víz“ a „migrační situací“. Úředníci tvrdí, že kontrola dopadla uspokojivě. Nicméně veřejnost nemá šanci dozvědět se její výsledky. Obsah hodnotící zprávy totiž Brusel vede jako tajný.

Zatím máme bronz.

Přes ukrajinský Kyjev a ruský Petrohrad proudí na území Evropské unie desítky tisíc vízových cizinců ročně. Značná část z nich žádá o povolení ke vstupu do EU na konzulárních sekcích českých ambasád. Po vstupu Česka do schengenského prostoru bez hraničních kontrol se budou moci pohybovat podle libosti po celém území pětadvacítky. Statistiky ministerstva vnitra uvádějí, že počátkem loňského roku žilo na českém území bezmála osmdesát tisíc Ukrajinců a patnáct tisíc Rusů.
Daleko vyšší počty „turistů“ z Východu ale přes české území proudí dál na Západ. V Kyjevě na českém konzulátu dostalo jen loni vízum osmapadesát tisíc cizinců. Ze starých i nových zemí unie jsme v počtu žadatelů na třetím místě, před námi už je jen Polsko a Německo. Situace v Petrohradu je obdobná. Český konzulát vydal v roce 2005 více než čtyřicet tisíc víz. Více povolení ke vstupu na své území vystavili pouze Finové, Estonci a Němci.
Právě vysoké počty udělovaných víz vedly Evropskou komisi k rozhodnutí vyslat na české úřady v Petrohradu a Kyjevě speciální kontrolní tým. „Kontrolní mise na zastupitelských úřadech - generálním konzulátu v Petrohradu a velvyslanectví v Kyjevě - proběhly v květnu a červnu 2006… Závěrečná zpráva z hodnotící mise byla schválena 16. listopadu na zasedání pracovní skupiny Rady Evropských společenství,“ sdělila týdeníku EURO vedoucí mediálního oddělení ministerstva zahraničních věcí Petra Klobušiaková. To je ale v podstatě všechno, co byla ochotna ke kontrole - respektive k jejím výsledkům - sdělit. „Obsah zprávy je utajován, jelikož může mimo jiné obsahovat technické detaily zabezpečení velvyslanectví,“ vysvětlila. „Je však možné konstatovat, že oba hodnocené zastupitelské úřady budou dle závěrů evaluační komise schopny implementovat schengenské acquis (závazné právní předpisy - pozn. redakce) v plném rozsahu. Doporučení, které evaluační komise na základě hodnotících misí vydala, byla plně zohledněna,“ dodala mluvčí úřadu Alexandra Vondry.
O jaká doporučení šlo, není zřejmé. Nejpravděpodobnější ale je, že se týkala bezpečnostního zajištění konzulátu. Podle instrukcí generálního sekretariátu Rady Evropské unie mají konzulární úřady členských zemí EU vypadat a fungovat zhruba jako vízové oddělení americké ambasády v Praze. Tedy stejně přísná ostraha, oddělené vstupy pro personál a žadatele o víza, dálkově ovládané bezpečnostní dveře, rámy - detektory kovových předmětů a skleněné přepážky z neprůstřelného skla.

Kontroly pokračují.

České ministerstvo zahraničí tvrdí, že bruselské experty nezajímaly pouze české konzulární úřady, ale i konzuláty jiných unijních nováčků připravujících se na vstup do schengenského prostoru.
Evropská komise a Rada EU se zajímá i o tři další české konzuláty, které vydávají nezvykle vysoké počty víz. Jde o Moskvu (loni 150 tisíc), běloruský Minsk (bezmála 23 tisíc) a tchajwanský Tchaj-pej (27 tisíc).
Kromě systému udělování víz hodnotí Evropská komise u žadatelů o vstup do Schengenu ještě úroveň policejní spolupráce s dalšími státy unie, zajištění ochrany osobních údajů a konečně i ochranu vzdušných hranic, tedy zejména mezinárodních letišť. Týdeník EURO má informace, že kontrolní týmy Evropské komise už letos v polovině června prověřily pražské a brněnské letiště a nechaly si zpracovat souhrn zprávy o letištích v Karlových Varech, Ostravě a Pardubicích.
Česká republika by se měla společně s dalšími nováčky v unii připojit k schengenskému prostoru bez hraničních kontrol na Silvestra 2007. Zcela jistě ale nepůjde o bezproblémovou akci. Evropská komise bude pořádat další přepadové kontroly a jednotlivé členské státy zcela jistě využijí svého práva klást dodatečné nepříjemné otázky. Do Česka se zatím „naváželi“ Rakušané a Nizozemci. Nepříjemné překvapení se nedá vyloučit ani od Němců, kteří budou navíc v příštím roce unii předsedat.

Brány do EU Počty víz udělených v roce 2005

Kyjev polský konzulát 138 805
německý konzulát 117 810
český konzulát 57 792
maďarský konzulát 54 562
estonský konzulát 42 128

EBF24

Petrohrad finský konzulát 22 9951
estonský konzulát 44 000
německý konzulát 42 949
český konzulát 40 160
francouzský konzulát 31 661

Pramen: Rada EU

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).