Menu Zavřít

Podivná hodnocení

7. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Rozhodne se mezi CSFB, Morgan Stanley a Merrill Lynch

I když měl být poradce státu pro privatizaci Českého Telecomu (ČTc) vybrán už minulý pátek, nestalo se tak. Osmičlenná meziresortní komise (viz tabulka) se na verdiktu nedokázala shodnout. Rozdíly v hodnocení jejích jednotlivých členů byly „nevídaně velké“. „Například nabídky, které zástupci ministerstva financí považovali na nejlepší, zařadili představitelé ministerstva informatiky mezi nejhorší,“ řekl týdeníku EURO dobře informovaný zdroj. Po divokém hodnocení prý vzniklo pořadí: Credit Suisse First Boston (CSFB)/Česká spořitelna, Morgan Stanley/Patria a Merrill Lynch/Wood & Company. Soutěží devět poradenských konsorcií (viz tabulka). Pořadí se však může ještě změnit. Rozhodnutí se odložilo na pondělí 10. května. Jeden ze členů komise, Miloslav Koudelný z ministerstva vnitra, totiž musel jednání komise předčasně opustit, aby se zúčastnil jednání se zahraniční delegací.

Největší šance.

Informace týdeníku EURO potvrzují, že největší šance na vítězství v tendru, který vypsal Fond národního majetku, měla dvě konsorcia: Merrill Lynch/Wood & Company a Credit Suisse First Boston/Česká spořitelna. Zástupci ministerstva financí údajně zařadili nabídku Merrill Lynch/Wood & Company mezi nejlepší.
Co se odměny týká, navrhl každý zájemce dvě varianty: jednu na přímý prodej a druhou na privatizaci prostřednictvím kapitálových trhů (ta bývá vždy vyšší). Nejlepší kombinaci sice nabídla ABN Amro Bank a N M Rothschild/CAIB, avšak ceny z výnosu mají až druhou největší váhu (0,15 procenta) z deseti hodnocených kritérií. Nejvíce bodů lze získat ze zkušeností, referencí a schopnosti koncipovat privatizační strategii (0,17 procenta). A právě zde jsou nejsilnější Merrill Lynch, Morgan Stanley a CSFB.

Přehled nabídek.

„Konsorcium Merrill Lynch a Wood & Company představuje ideální kombinaci lokálních a globálních znalostí, zkušeností a odborností, které považujeme pro úspěšnou privatizaci Českého Telecomu za nezbytné,“ konstatoval šéf společnosti Wood & Company Jan Sýkora. Nové údaje společnosti Thomson Financial za roky 2001 až 2004 dokládají, že Merrill Lynch je na evropském trhu M&A (fúze a akvizice – pozn. red.) transakcí na třetím místě za firmami Goldman Sachs a Morgan Stanley, globálně je až čtvrtá po JP Morgan. Ta ale radila státu při posledním neúspěšném pokusu o privatizaci Telecomu, a proto je téměř vyloučené, že nynější zakázku získá. Goldman Sachs do tendru nešla, neboť bude radit zájemci o ČTc, firmě Tele Danmark. Morgan Stanley se do soutěže přihlásila spolu s firmou Patria. Obě společnosti daly ale poměrně vysokou cenovou nabídku. Přesto se tento tandem na zasedání komise umístil mezi třemi nejlepšími.
Údaje Thomson Financial (2001 až 2004) hovoří o tom, že CSFB na trhu M&A není mezi první pětkou ani v Evropě, ani globálně. Nicméně má velké zkušenosti s Českým Telecomem. „Při výběru CSFB rozhodovala skutečnost, že tato banka vedla poslední tři nejvýznamnější transakce, které se odehrály kolem Českého Telecomu. CSFB stála na straně amerického Verizonu při prodeji Eurotelu, řídila emise akcií společností TelSource a KPN,“ řekl týdeníku EURO Jan Vrátník, ředitel firmy CDI Corporate Advisory, která je součástí skupiny České spořitelny.

Tlak lobbistů.

Firmu Wood & Company, partnera Merrill Lynch v této transakci, založil v roce 1991 Richard Wood, bývalý viceprezident společnosti Salomon Brothers. Dnes jí ale vlastní její manažeři. Patří mezi přední firmy poskytující služby investičního bankovnictví v Česku a na Slovensku. „Jsme dlouhodobě největším českým obchodníkem s akciemi. A to nejen z hlediska objemu obchodů na pražské burze, jsme hlavně nejaktivnějším obchodníkem s akciemi Českého Telecomu (32 procent v roce 2003 – pozn. red.),“ tvrdí Sýkora s tím, že jeho firma má zkušenosti z privatizaci telekomunikací, a jako příklad uvádí prodej Slovenských telekomunikácií a Globtelu.
Jelikož se jedná o zakázku v řádech několika set milionů korun a o transakci, kde pravomoci poradců budou možná až nestandardně velké, využívají všechna konsorcia služeb lobbistů. Nejvíce se na jejich schopnosti spoléhá CSFB, pro niž má údajně pracovat právní kancelář Becker & Poliakoff, Martin Ulčák z Atlanta Safe a Milan Velek. Kdo kolik nabídl

MMF24

  • ABN Amro Bank (0,20/0,65)
  • N M Rothschild/CAIB Corporate Finance (0,28/0,65)
  • Citigroup Global Markets (0,30/0,98)
  • CSFB/Česká spořitelna (CDI) (0,385/0,78)
  • Dresdner Kleinwort Wasserstein (0,49/0,92)
  • JP Morgan (0,35/1,0)
  • Merrill Lynch/Wood & Company (0,33/0,75)
  • Morgan Stanley/Patria Finance (0,49/0,89)
  • UBS/Central Europe Trust (0,35/1,0)

Údaje jsou v procentech, první číslo znamená cenu pro prodej strategickému investorovi, druhé je cena pro prodej na kapitálových trzích.
Pramen: zdroje týdeníku EURO Kdo rozhodUJE Seznam členů komise pro posouzení nabídek

  • Zdeněk Hrubý, náměstek ministra financí
  • Klára Malečková, ministerstvo financí
  • Karel Březina, ministerstvo financí
  • Michal Frankl, ministerstvo informatiky
  • František Hesoun, ministerstvo informatiky
  • Miloslav Koudelný, ministerstvo vnitra
  • Jan Juchelka, předseda Fondu národního majetku
  • Pavel Šafařík, Fond národního majetku

Pramen: zdroje týdeníku EURO

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).