Menu Zavřít

PODIVNÁ HRA PATRIOTŮ

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Č e s k á     s p o ř i t e l n a

Odvolání náměstka generálního ředitele České spořitelny Kamila Zieglera může být chápáno jako odveta za špatné hospodaření banky po vzoru personální čistky, která proběhla před časem v Komerční bance. Ovšem tento zásah přišel dost narychlo a zřejmě překvapil rozhodující akcionáře. Pro další vývoj bude klíčové páteční jednání dozorčí rady banky.

Jako nabídnutá oběť působí odvolání náměstka generálního ředitele České spořitelny Kamila Zieglera z funkce. Došlo k němu s účinností od soboty 5. prosince a podrobnější okolnosti související s jeho odvoláním vedení spořitelny nezveřejnilo.

Ziegler byl přitom představenstvem banky odvolán pouze z funkce náměstka, členem představenstva zůstává nadále. Pokud by se nerozhodl sám rezignovat, což zřejmě neučiní, může jej z představenstva odvolat dozorčí rada jako zástupce akcionářů banky. Ta bude zasedat v pátek před Vánoci. Výsledek lze odhadnout jen velmi těžko. Podle některých zdrojů je pravděpodobné, že Zieglera v jeho funkci ponechá. Jeho odvolání totiž nevyšlo z požadavku akcionářů, naopak je značně překvapilo. Nasvědčují tomu i jejich některé výroky. Například ministr financí a současně předseda prezidia Fondu národního majetku, který drží ve spořitelně 48procentní podíl, minulý týden po jednání vlády uvedl, že nezná důvody Zieglerova odchodu. Podle našich informací i pro dalšího velkého akcionáře, jímž je Evropská banka pro obnovu a rozvoj, bylo toto personální rozhodnutí překvapením. Zieglerovo odvolání tak zřejmě není oním zmíněným beránkem, který bude obětován za špatné hospodaření banky, ale bojem o pozice před skutečným řešením personálních otázek. FNM zastupují v dozorčí radě čtyři lidé, a to předseda Karel Kotrba, dále Jiří Špička z ministerstva financí, Livia Klausová a Jana Vernerová. Za EBRD je v radě Kurt Geiger. Tři další členové zastupují města a obce, čtyři zaměstnance.

V této souvislosti je zajímavé, že Ziegler měl být podle některých zdrojů pověřen sestavením nového vrcholového managementu banky. Na základě toho se mohl vyhrotit vztah, který někteří komentátoři odhalovali o řadu měsíců dříve, než skutečně vznikl, a sice mezi „starým a „mladým křídlem v managementu banky.

Zákulisní diskuse jsou v současnosti vedeny i kolem možného odvolání druhého Klapalova náměstka - Jiřího Kotrby, rovněž člena představenstva banky. Zatím se tak nestalo a v bankovních kruzích se spekuluje, že rozhodující zde bude spíš pevnost pozice jeho manželky Petry Buzkové v sociální demokracii a její názorová blízkost ministru financí Svobodovi.

ebf - tip - debata

Vláda minulý týden schválila finanční pomoc České spořitelně. Díky ní posílí vlastní kapitál spořitelny podřízený dluh ve výši 5,5 miliardy korun. Ten jí poskytne Konsolidační banka. Dále Konsolidační banka odkoupí od spořitelny špatné úvěry v nominální hodnotě osm miliard korun za čtyři miliardy. Tato finanční výpomoc zajistí bance dostatečnou kapitálovou přiměřenost. Nebude to ovšem znamenat, že tato operace neklade žádné finanční nároky na stát, jak tvrdí premiér Miloš Zeman. „Banka dostala od ministerstva financí záruku, že veškeré případné ztráty z operací s Českou spořitelnou uhradí státní rozpočet, prohlásil pro EURO tiskový mluvčí KoB Martin Horák. Další finanční výdaj bude pro stát představovat potřebné navýšení základního kapitálu spořitelny alespoň o šest miliard korun.

Premiér Miloš Zeman prohlásil, že věří v návratnost investice státu do spořitelny. Konsolidační banka se totiž podle jeho slov pokusí odkoupené špatné úvěry dobýt zpět nebo kapitalizovat, tedy přeměnit úvěr na akcie zadluženého podniků, u nichž by mohl získat významnější balík akcií, a ten výhodněji prodat. Mohlo by jít třeba o úvěry, které spořitelna poskytla firmám Chemapolu, jenž je označován za velkého dlužníka banky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).