Menu Zavřít

PODIVNÉ A NEOBVYKLÉ KONTROLY

8. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Manažerský barometr

Spíše nesouhlasně se vyjádřili respondenti Manažerského barometru k problematice vstupních kontrol, které na pražském letišti v Ruzyni provádějí britští imigrační úředníci. Jsou názoru, že takový postup je více než podivný a neobvyk–lý. Většina ředitelů však chápe, že každá země má právo rozhodnout, koho na své území pustí nebo ne.

„Stát musí mít možnost se chránit. Otázkou je, jakou formu zvolí. Jistě lze najít elegantnější postup ochrany, který by byl méně napadnutelný, méně vidět na veřejnosti a více pokrytecký, soudí jedna z manažerek. „Nemyslím si, že suverénní stát musí trpět, aby jiný prováděl kontroly na jeho území. Na druhou stranu se příliš nedivím britským úřadům, které se brání romské ekonomické migraci za vyššími sociálními dávkami, ani snaze českých úřadů zachovat bezvízový styk s Velkou Británií, říká další.

CIF24

Právě zavedení vízové povinnosti pokládají někteří manažeři za citlivější řešení situace. „Když se Britové dívají na barvu pleti, je to stejně ponižující, jako když kontrolují stav konta. Jsem raději pro vízum. Sice jde stále o totéž, ale je to civilizovanější, tvrdí jedna z účastnic barometru. „Pro budoucnost této společnosti by bylo lepší mít víza než obětovat občanská práva jediného Roma, který chce jet na ostrovy jako turista, dodává další.

„Není to tak dávno, kdy nás britská strana poučovala, jak máme s Romy jednat. Nezajímalo ji, že romská menšina v Česku převážně parazituje, ať zneužíváním sociálních dávek nebo trestnou činností. Když se Romové v Británii chovali stejně, byla druhá strana logicky donucena přistoupit k protiopatření, rozebírá důvod letištních kontrol jeden z manažerů. A dodává: „Romové se nemohou divit, že každá společnost se bude parazitnímu jednání kohokoli bránit. To v žádném případě není rasová diskriminace. Problém je v tom, že Romové nechtějí pochopit příslo–ví – Bez práce nejsou koláče.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).