Menu Zavřít

Podivné načasování: Šlechtová žádá vládu o povýšení Opaty

25. 6. 2018
Autor: čtk

Je pravidlem, že prezident jmenuje či povyšuje generály 8. května a 28. října. Karla Šlechtová by ráda tuhle tradici změnila. Chce, aby vláda schválila povýšení náčelníka generálního štábu Aleše Opaty do hodnosti armádního generála nyní.

„Navrhla jsem ho na na funkci náčelníka generálního štábu a chci to být já, kdo jej navrhne na čtyři hvězdy,“ vysvětlila Karla Šlechtová (za ANO) své pohnutky týdeníku Euro. „Ministr má právo navrhnout kdykoliv kohokoliv. Opata je jediný, komu důvěřuji,“ pokračuje.

Přesto její bleskový záměr udělat z Opaty armádního generála vzbuzuje řadu otázek. Bývá pravidlem – které potvrdili i oslovení bezpečnostní experti – že ve stávající hodnosti slouží nejvyšší vojenští velitelé minimálně rok. Prezident Miloš Zeman přitom Opatu jmenoval generálporučíkem teprve loni v říjnu.

Druhou nestandardní věcí je fakt, že prezident obvykle generály jmenuje a povyšuje během státních svátků 8. května a 28. října. Pokud by v úterý vláda návrh Šlechtové schválila, musel by Hrad tohle zaběhnuté pravidlo změnit. „Otázku mi položte, až bude známo stanovisko vlády,“ nechtěl se zatím k věci vyjadřovat Jiří Ovčáček, mluvčí Miloše Zemana.

Sama Šlechtová však nikde zádrhel nevidí. „Vy jste si nevšiml, že se nyní tradice porušují i při sestavování vlády či komunikaci s ministry?“ rýpla si odcházející ministryně do svého šéfa Andreje Babiše.

EBF24

Čtěte také:

Zeman jmenoval Opatu novým náčelníkem generálního štábu

Karla na torpédu

Když si Šlechtová lehala, postel už hořela

Ondřej Stratilík


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).