Menu Zavřít

PODKOPNUTÉ BERLE

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Euro

Již tak dost oslabená a zpochybněná evropská měna obdržela v minulém týdnu dvě další rány. Britský premiér Tony Blair si zavzpomínal na tradiční britský euroskepticismus a v rozhovoru pro televizní společnost Sky News uvedl, že jednotná ev ropská měna neznamená všechno a pro Velkou Británii nakonec nemusí být tím nejlepším. Euro je podle něj sice hlavní agendou unie, Británie však musí učinit především to, co je správné pro její národní zájmy. Po těchto slovech se jistě nezachvěla jen bývalá premiérka Margaret Thatcherová a mnoho jejích věrných, kteří razí teorii, že Evropa začíná až za kanálem La Manche. Zachvělo se i euro, nikoliv blahem.

MMF24

Den poté však utržilo šestiměsíční měnové batole hrubější ránu. Jeho designovaný otčím a bývalý italský premiér Romano Prodi zpochybnil budoucnost Itálie v měnové unii. Členství této země je podle něj v dlouhodobém horizontu ohroženo před evším kvůli vyšší inflaci a nízké konkurenceschopnosti. Euro se po těchto jeho slovech okamžitě nadechlo a skočilo vůči dolaru dolů o více než půl centu. Prodi ihned poté, co zjistil dopad svých slov na trh, sice intervenoval prohlášením, že došlo k nepochopení a Itálii v krátkodobém i střednědobém horizontu žádné riziko nehrozí, vrátit měnu zpátky na původní kurs se již nepodařilo.

Na vytváření nejistoty ohledně jednotné měny v očích finančních trhů tak již nepracují jen jednotliví představitelé Evropské centrální banky a národních bank zemí eurozóny, kteří se po šesti měsících stále učí, jak komunikovat s trhem a&n bsp;vystupovat alespoň na oko jednotně. Přidal se i představitel jedné z významných evropských mocností, a to téměř jakoby po dohodě s designovaným předsedou Evropské komise.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).