Menu Zavřít

Podle očekávání: ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu na 0,75 procenta

1. 2. 2018
Autor: čtk

Bankovní rada České národní banky dnes zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta. V nové prognóze ČNB vylepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,6 procenta.

Pro zvýšení úrokových sazeb hlasovala bankovní rada jednomyslně. Jednání se zúčastnilo pět ze sedmi centrálních bankéřů. Na jednání nebyli přítomni viceguvernér Mojmír Hampl a člen bankovní rady Oldřich Dědek.

ČNB dnes zvýšila také lombardní sazbu, a to o 0,5 procentního bodu na 1,5 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázány penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, zůstala na 0,05 procenta.


ČNB rozdělila devizové rezervy. Slibuje si vysokou likviditu a vyšší výnos investic

 Guvernér ČNB Jiří Rusnok


„Centrální banka tak reaguje na velmi dobrou kondici domácí ekonomiky, která vykazuje velmi slušná růstová tempa. Zvyšováním sazeb přibrzďuje ekonomiku, aby zabránila tvorbě větších nerovnováh nebo dokonce bublin,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Naposledy rada zvýšila úrokové sazby na počátku listopadu o 0,25 procentního bodu. Předtím zvýšila úrokové sazby v srpnu, a to poprvé od února 2008. Na posledním měnovém jednání 21. prosince ponechala bankovní rada úrokové sazby beze změny.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Pozitivní prognóza

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,6 procenta z 3,4 procenta odhadovaných v listopadu. Pro příští rok ČNB zlepšila odhad na 3,2 procenta z předchozích 3,1 procenta.

V případě vývoje inflace ČNB odhad snížila. V prvním čtvrtletí příštího roku tak čeká inflaci 1,9 procenta, zatímco v listopadu to byla dvě procenta. Pro druhé čtvrtletí 2019 odhad ponechala na 1,8 procenta.

Rizika pro odhadovaný vývoj jsou podle ČNB vyrovnaná. Nejistotou je síla domácích inflačních tlaků a vývoj kurzu koruny.

Sazby dále porostou

Zároveň centrální banka obnovila zveřejňování odhadu vývoje kurzu koruny vůči euru, který by měl být letos 24,90 Kč/EUR. Příští rok ČNB počítá s posílením koruny na průměrných 24,50 Kč/EUR. Prognóza kurzu nepředstavuje závazek ČNB a nelze ji interpretovat jako žádoucí úroveň kurzu, upozornil Rusnok.

Odhadovaný kurz je podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera pro letošní rok silnější, než trh očekával. ČNB tak podle něj čeká, že zpřísňování měnové politiky se letos uskuteční více prostřednictvím silnější koruny a ČNB tak nebude muset tolik zvyšovat úrokové sazby.

„Prognóza tak, jak je dneska zpracovaná, tak vidí v podstatě prostor pro další zvýšení úrokových sazeb v rozsahu jednoho dalšího zvýšení v tomto roce. Ale i to je podmíněno dalšími okolnostmi a vývojem,“ uvedl Rusnok. Upozornil, že již dříve se vyslovil pro dvoje zvýšení úrokových sazeb v letošním roce.

MMF24

Koruna již před výsledkem jednání posílila na své nejsilnější úrovně od konce kurzového závazku, poté však mírně své zisky korigovala. „Čím však bude koruna silnější, tím bude z pohledu centrální banky menší potřeba úrokové sazby dále zvyšovat, jelikož měnové zpřísnění bude probíhat přes silnější kurz. Současný kurz koruny poblíž hranice 25,20 Kč za euro tak může být z pohledu ČNB již příliš silný,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Přečtěte si také:

Odolnost finančního sektoru je dobrá, míní ČNB. Podíl úvěrů se selháním klesl na 3,1 procenta

Rok varu. Ekonomika se loni dostala na vrchol hospodářského cyklu

Rusnok: Měnová politika ČNB se normalizuje během dvou let. Sazby budou kolem tří procent

ČNB varuje před realitní bublinou: Ceny nemovitostí rostou nejrychleji v EU a jsou nadhodnocené

Rusnok se stal centrálním bankéřem roku. Hladce ukončil intervence


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).