Menu Zavřít

Podle šéfžalobce Zemana Dalík mohl „zajistit protiplnění“

13. 9. 2016
Autor: ČTK

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman chce vyšší trest i pokutu pro odsouzeného lobbistu Marka Dalíka. V dovolání Nejvyššímu soudu, jehož znění má týdeník Euro k dispozici, argumentuje „faktickým postavením obviněného“, které mu umožňovalo „po poskytnutí úplatku zajistit protiplnění“.

Dalík nyní dlí za zdmi pražské ruzyňské věznice, kde má dle rozsudku strávit čtyři roky za údajný podvod při sjednávání nákupu obrněných transportérů Pandur a zaplatil pokutu 4 miliony korun. Zeman Nejvyšší soud ve svém dovolání žádá, aby tribunál věc projednal v neveřejném zasedání.

Nalézací pražský Městský soud Dalíka poslal za mříže původně za nepřímé úplatkářství na pět let a odsoudil jej též k pokutě 5 milionů korun. Odvolací instance, Vrchní soud, změnil nepřímé úplatkářství na podvod. A někdejší pravé ruce premiéra Mirka Topolánka snížil trest na 4 roky a pokutu 4 miliony korun.

„Faktické postavení obviněnému umožnilo vyslovení požadavku vůči představitelům společnosti Steyr na poskytnutí finanční částky, kterou tito museli nepochybně chápat v kontextu celé události jako úplatek, který umožní společnosti Steyr získání lukrativní obchodní zakázky,“ píše ve zdůvodnění dovolání Nejvyššímu soudu Pavel Zeman.

Přečtěte si rozhovor s Makem Dalíkem před nástupem do vězení:

Marek Dalík: Můžu si za to sám

 Marek Dalík u soudu (Zdroj: čtk)

„Ve světle této úvahy je pak zcela zavádějící tvrzení soudu, které by mělo škodlivost jednání snižovat, že součinnost obviněného Marka Dalíka s jakoukoliv osobou z řad politiků, tedy vysloveně korupční jednání, se prokázat nepodařilo. Jedná se totiž o závěr, který učinil až odvolací soud. Osoby, po nichž obviněný požadoval neoprávněně finanční prostředky, byly přesvědčeny, že je schopen, po poskytnutí úplatku, zajistit protiplnění. Za této situace nepochybně došlo, jak uvádí odvolací soud, v důsledku jednání obviněného ke zkreslení obrázku a reputace České republiky ve světě vrcholné politiky a je nerozhodné, zda s odstupem doby byl přijat závěr, že obviněný nejednal souladně s dalšími osobami,“ pokračuje ve svém odůvodnění Nejvyšší státní zástupce. A to přesto, že odvolací soud jednoznačně konstatoval, že k odsouzení Dalíka za úplatkářství neexistují jasné a neprolomitelné důkazy.

„Za dané konstelace, poté, co odvolací soudu provedl, respektive zopakoval všechny podstatné relevantní důkazy, je možno oproti napadenému rozsudku uzavřít, že nebylo jednoznačně a nepochybně prokázáno, že obžalovaný Marek Dalík na schůzce v Praze dne 8. 11. 2007 požádal o úplatek na základě dohody s někým z představitelů vlády České republiky, který by byl schopen zařídit pokračování v projektu Pandur, ani s žádnou jinou osobou,“ napsal v rozsudku předseda senátu pražského Vrchního soudu Martin Zelenka, jenž poslal Dalíka na čtyři roky za mříže.

Zeman označil tvrzení soudu o nemožnosti prokázat Dalíkovi úplatkářství za zavádějící. „Nad rámec předložené argumentace je na místě doplnit, že ani peněžitý trest, uložený odvolacím soudem, zjevně neodpovídá kritériím trestního zákoníku, a je vzhledem k okolnostem věci nepřiměřeně mírný, a tedy nikoli citelný, odůvodňující benevolentnější postup vůči obviněnému v rámci trestu odnětí svobody,“ dodává Nejvyšší státní zástupce.

Dovolání ve prospěch Marka Dalíka podali k Nejvyššímu soudu i jeho advokáti Tomáš Sokol a Tomáš Gřivna, včetně žádosti o přerušení trestu. Ti tvrdí, že Dalíkovi bylo odebráno právo na spravedlivý proces.

Analýzu procesu s Markem Dalíkem čtěte v pondělním vydání týdeníku Euro


Dále čtěte:

CIF24

Servis pro Pandury obstará Strnadova Czechoslovak Group

Příliš drahé a bez servisu. Takové byly Dalíkovy Pandury


  • Našli jste v článku chybu?