Menu Zavřít

Obavy tlumí optimismus. Podmínky ve zpracovatelském sektoru jsou nejhorší od ledna 2013

1. 2. 2019
Autor: čtk

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v lednu dále zhoršovaly, když index PMI klesl z prosincových 49,7 bodu na 49 bodů. To je nejhorší hodnota od ledna 2013. Informovala o tom dnes společnost IHS Markit. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru. Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek a zásoby.

Hlavním důvodem zhoršení celkového zdraví sektoru byl pokles objemu výroby a nových zakázek. Zároveň nastal v sektoru první pokles zaměstnanosti od dubna 2013. Pokles byl spojen s nižšími požadavky z výroby i s menším počtem dostupných pracovníků.

„Znepokojivé je první snížení zaměstnanosti od dubna 2013. Obavy z nejistého světového trhu a z dalšího dopadu zpomalování automobilového průmyslu dále utlumily optimismus výrobců ve výhledu na příští rok,“ uvedla ekonomka společnosti IHS Markit Sian Jonesová.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler upozornil, že vývoj českého PMI v lednu následuje vývoj v zahraničí, který vykresluje obdobný obrázek. Předběžný PMI v Německu klesl v lednu na 49,9 bodu a dostal se tak na nejnižší úroveň za 50 měsíců. „Méně příznivé vyhlídky na ekonomický vývoj v zahraničí a poslední náznaky z ČNB tak spíše naznačují, že bankovní rada příští týden s dalším růstem sazeb počká,“ uvedl.


Přečtěte si komentář: Zpomalujeme, jaký div

Makrooko Miroslava Zámečníka


Pokles indexu podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče tak ukazuje dopad slabšího růstu průmyslové aktivity v eurozóně na Česko.

MMF24

„Český průmysl doplácí z velké části na neblahý zahraniční vývoj. Částečně si ale za méně zakázek můžeme sami. Z důvodu až přílišného růstu mezd napříč ekonomikou totiž průmysl ztrácí konkurenceschopnost,“ uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. „Další výhled českého průmyslu je chmurný. Nezdá se, že by popsané příčiny mohly rychle odeznít,“ dodal. Úspěchem tak podle něj bude, pokud česká ekonomka letos vykáže růst mezi dvěma až 2,5 procenta.

Přečtěte si také:

Komentář: Ochlazení ekonomiky? Zatím fakt nemrzne

Každý Čech je díky globalizaci o 200 tisíc bohatší než v roce 1990

Až dojdou peníze, začneme myslet? Vysoký růst mezd vyžaduje rychlejší tempo inovací

Výběr daní se zlepšil. Stát loni na DPH získal 413 miliard korun

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).