Menu Zavřít

Podmíráky s povolením

30. 7. 2013
Autor: Redakce

V aktuálních tepelných šocích, kdy při pohledu na meteorologickou mapu Evropy závidíme chladné sotva třicetistupňové podnebí španělskému či italskému jihu, snad není pro Česko vděčnějšího tématu než pivo.

Pivo teď teče proudem, aby žízní sužovaný národ překonal tropická vedra. A tak se při rychlém točení zlatavého moku v různých stáncích či na zahrádkách restaurací ozývá od zákazníků občas nějaké to zamručení na téma „todle ti teda nedojde, hochu“. Každému se někdy stalo, že ten půllitr prostě nebyl úplně poctivý.

Někdo mávne rukou, někdo se pohádá s obsluhou a pak doufá, že v „opraveném“ pivě nebude nějaký bonus v podobě plivance. Před časem se pak hlavně v Praze rozmohl nový fenomén, jak žíznivce trochu více podojit. Netočí se do půllitru, ale do „čtyřky“. Cena je přitom za čtyři deci plzeňského moku plus minus stejná, jako jinde za půllitr (někdy i vyšší).

Ovšem novinka staroslavné hospody U Pinkasů, na niž upozornily Lidové noviny, vyráží dech. V nápojovém lístku se dočtete, že za svých pětačtyřicet korun českých se dočkáte míry 0,47 litru (podobně u malého piva je místní míra 0,27 litru). Zdůvodnění personálu zní, že točí takzvaně hladinku (tedy na jedno natočení) a někdy to prostě přesně půl litru není. Takto předcházejí stížnostem. V lístku je to jasně napsané, takže všecko je v pořádku. Zákazník to sice při objednávce velkého piva asi nečeká, ale klamán není.

Že máte pocit, že tento trik odněkud znáte? Ano, ze supermarketů, kam výrobci například různých laskomin, jako jsou sušenky, vyslali balení, která vypadají skoro stejně jako ta předešlá, ale místo třeba 200 gramů, mají gramáž 175. Cena se ovšem nepohnula, ale zákazník si snad nevšimne a nebude se (alespoň ne moc) zlobit.

Co funguje v maloobchodě, může přece stejně dobře fungovat v pohostinství. Jen škoda, že zrušili už před lety haléře. Mám totiž neodolatelnou touhu zajít na jedno k Pinkasům. A číšníkovi pak nechat dýško 0,47 koruny.


Čtěte další komentáře Adama Junka:

Masírují vás politici? Pak se máte dobře

Světoví krtečci, trpaslíčci a selky

EBF24

Neznárodněné penze


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).