Menu Zavřít

Podnik má prvně odškodnit restituenty

29. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Koh-i-noor ing.

EBF24

Vlastníci pražského výrobce patentek a knoflíků Koh-i-noor mají odškodnit potomky původních majitelů – bratrů Waldesových. Po letech sporů vydal odvolací soud v kauze nečekaný verdikt. Dříve dávaly soudy za pravdu nynějším majitelům. Průlomový rozsudek zakládá precedens. Poprvé se totiž u odvolacího řízení prolomil princip, že restituční křivdy napravuje stát. Čeští právníci označují rozhodnutí soudce za absurdní.
Třináct let po privatizaci Koh-i-nooru, za nějž současní majitelé zaplatili 188 milionů korun, se má potomkům Waldesových vracet polovina vršovických pozemků pod továrnou a několik cenných obrazů, včetně slavného Kupkova díla Slečna s patentkou, jež se stala předlohou pro slavné logo podniku. Celkově jde o majetek v ceně stamilionů korun. Aktiva Koh-i-nooru přitom dosahují jen necelých 160 milionů, a tržby se předloni podle databáze Magnus vyšplhaly jen na 175 milionů korun.
Vrácení majetku představuje pro vršovického výrobce faktickou likvidaci. Ředitel firmy Pavel Bohumínský označil soudní ortel za vyvlastnění. Majitelé, jež zastupuje Marek Šoltés (kdysi se angažoval v IPB), chtějí svá práva bránit u Nejvyššího soudu ČR, případně žádat náhradu škody od státu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).