Menu Zavřít

Podnikání v Česku má stále lepší reputaci

22. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Podíl Čechů, kteří vnímají pozitivně možnost soukromě podnikat, se zvýšil na 72 procent z loňských 66 procent. Vyplývá to z průzkumu agentury GfK pro společnost Amway. Vedle Česka se do průzkumu zapojilo 44 zemí světa, průzkumu se zúčastnilo přes 50 tisíc respondentů

V EU se podnikání těší oblibě ve Skandinávii, ale také třeba v Estonsku, Lotyšsku, Švýcarsku či Nizozemsku. Pozitivní vnímání podnikání v těchto zemích uvádí kolem 90 procent lidí. Naopak negativněji než v Česku se na soukromé podnikání dívají v Rumunsku, Bulharsku, Polsku či ve Španělsku, kde se procento pozitivního vnímání pohybuje kolem 60 procent.

„Pozitivnímu pohledu na podnikání pomáhají nejrůznější start-up programy, inkubátory a co-workingová centra. Zlepšuje se také mediální obraz podnikání a podnikatelů. Navíc jsou podnikatelé aktuálně prezentováni jako ohrožená skupina lidí kvůli elektronické evidenci tržeb,“ uvedl Martin Lukeš z Vysoké školy ekonomické v Praze.

Kladný pohled na podnikání vzrostl u všech věkových skupin, nejvíce u lidí ve věku 35 až 50 let. Obecně platí, že mladší lidé se na podnikání dívají pozitivněji než lidé starší.

Přečtěte si, jak Česko podporuje mladé technologické firmy:

Startupy na vedlejší koleji. Vláda odkládá podporu mladých firem

Digitální technologie se začínají
uplatňovat napříč celým trhem

Průzkum se zaměřil také na podnikatelský potenciál, tedy na procento lidí, kteří si dovedou představit start vlastního podnikání. V Česku je to 36 procent, což je tři body pod průměrem EU. „Lidé starší 50 let a ženy mají v průměru nižší podnikatelský potenciál. Muži a mladší lidé naopak vykazují větší psychologickou připravenost pustit se do vlastního podnikání,“ dodal Lukeš.

ČR v potenciálu nevybočuje z průměru zemí EU, v mezinárodním srovnání však zaostává. Například v USA je potenciál 51 procent, ve Vietnamu 58 procent. Naopak na Slovensku je to 31 procent a v Německu 27 procent. Podnikatelský potenciál v Česku stagnuje a drží se dlouhodobě mezi 36 a 38 procenty.

EBF24


Dále čtěte:

Slováci chtějí na Ještědu investovat přes 670 milionů

Stát chce kvůli církevním restitucím kupovat od soukromníků lesy za miliardy korun


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).