Menu Zavřít

PODPORA STÁTU

29. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Lovochemie

LOVOSICE – Největší výrobce hnojiv, akciová společnost Lovochemie, může významně rozšířit produkci jedné ze základních surovin, kyseliny dusičné. Firma, kterou přes společnost Agrobohemie kontrolují rovným dílem holdingy Agrofert a Unipetrol, získala od státu investiční pobídku. Zahrnuje pětileté daňové prázdniny na produkci nové jednotky a nulové clo na dovoz strojů a zařízení. „Nová výroba sníží náklady na produkci hnojiv, uvedl ředitel CzechInvestu Martin Jahn.

Nová jednotka si vyžádá investice ve výši 1,24 miliardy korun. Lovochemie vloni vytvořila čistý zisk ve výši 221 mi–lionů korun, o rok dříve však hospodařila s více než padesátimilionovou ztrátou. Tržby dosáhly 2,5 miliardy Kč, což bylo o třetinu více než v roce 1999.

MMF24

Lovochemie je silně svázaná především s holdingem Agrofert. Loňská zpráva auditora uvádí, že výrobce hnojiv nakupuje převážnou část materiálů od mateřské Agrobohemie, kterou Agrofert z poloviny vlastní. Tento nepřímý akcionář je zároveň jejím největším odběratelem. Auditor proto upozorňuje, že činnost Lovochemie je závislá na pokračujících obchodních vztazích s Agrofertem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).