Menu Zavřít

PODPOŘTE SVÉHO PREZIDENTA

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

USA

Americký prezident Bill Clinton letos odrazil tvrdý útok vyšetřovatele Kennetha Starra, a tím si zřejmě zajistil, že ve svém křesle setrvá až do konce druhého volebního období. Už nyní však začíná boj o to, kdo Clintona v roce 2000 nahradí . V tomto klání je velice důležité, koho podporují američtí byznysmeni.

V souvislosti s blížícími se volbami amerického prezidenta, který zemi přivede do třetího tisíciletí, se v Česku hovoří pouze o třech lidech - o současném viceprezidentu Alu Goreovi (Demokratická strana), texaském guvernéru Georgi W. Bushovi (Republikánská strana) a Elisabeth Doleové (Republikánská strana).

Pro americké byznysmeny je ovšem spektrum prezidentských kandidátů širší. Gore a Bush sice mají zatím největší podporu, ale příliš nezaostává ani demokratický kandidát Bill Bradley a republikánský senátor za stát Arizona John McCain.

Pan Internet

Americký týdeník Business Week před časem provedl průzkum mezi americkými podnikateli, aby zjistil, jak si u nich jednotliví kandidáti stojí.

Al Gore sází především na podporu lidí podnikajících v oblasti informačních technologií. Sám sebe vykresluje jako člověka, který velmi sází na internet. „Gore těmto věcem rozumí mnohem lépe než kdokoli jiný, uvedl v rozhovoru pro Business Wee k jeden ze zakladatelů společnosti Netscape Communications Marc Andreesen, který by rád viděl současného Clintonova zástupce i v křesle budoucího prezidenta.

Vedle Andreesena podporuje Gorea i Jerry Yang, spoluzakladatel internetové společnosti Yahoo! a výkonný ředitel společnosti Novell Eric Schmidt. Ale Gore nesází jen na počítače. Mezi jeho významné příznivce patří i tři spoluzakladatelé produkční společnosti DreamWorks režisér Steven Spielberg, filmový a hudební producent David Geffen a bývalý šéfmanažer společnosti Walt Disney Jeffrey Katzenberg. Na konci letošního března se tak na Goreově předvolebním účtu shromáždilo už bezmála devět milionů dolarů.

Oblíbenec Michaela Della

Také stejnojmenný syn Clintonova předchůdce George Bushe má podporu mezi počítačovými bossy. Na prvním místě je to Michael Dell, zakladatel společnosti Dell Computer. Tento miliardář (přezdívaný dellionář) sice v minulosti žádné velké finanční dary prezidentským kandidátům neposkytoval, ale v případě Bushe juniora udělal výjimku. Možná je to i tím, že Dell sídlí v Texasu, jehož guvernérem je právě Bush, a tak si Dell mohl v praxi ověřit, jak se tento prezidentský kandidát k technologiím staví.

Bushe podporuje i jeden z ředitelů Microsoftu Robert Herbold a bývalý šéfmanažer společnosti Netscape James Barksdale. Na rozdíl od svého bývalého kolegy Andreesena si Barksdale nemyslí, že by Gore chápal technologické otázky lépe než Bus h. „Rozčiluje mě, že Gore získává tolik uznání za podporu internetu, když na druhé straně se staví proti našim snahám získat povolení k vývozu šifrovacích technologií, uvedl Barksdale v rozhovoru pro Business Week.

Mezi další příznivce Bushe juniora patří šéfmanažer společnosti Marriott International J. W. Marriot nebo výkonný ředitel letecké společnosti Southwest Airlines Herbert Kelleher. Bushův předvolební fond je sice chudší než Alberta Gorea, ale i tak s e mu podařilo nashromáždit už šest milionů dolarů.

Neznámí, ale oblíbení

Elizabeth Doleová, manželka neúspěšného republikánského kandidáta Boba Dolea, který se v roce 1996 postavil proti Billu Clintonovi, se žádné výrazné podpoře podnikatelů zatím netěší. Na seznamu jejích příznivců figuruje jen jedno opravdu zvučné jmén o, které patří řediteli společnosti Visa USA Carlu Pescarellovi. Možná je to však tím, že Doleová se asi brzy stane Bushovou partnerkou jako kandidátka na post vice- prezidentky.

MMF24

Černými koni předvolební kampaně jsou John McCain a Bill Bradley, kteří se - zatím na rozdíl od veřejnosti - těší nebývalé podpoře podnikatelů. Spíš než na veřejné mínění dají totiž podnikatelé na schopnosti jednotlivých kandidátů. „Manažeři hledají někoho se schopností vést a s vlastnostmi, které se s tímto talentem snoubí, tvrdí například Lewis Eisenberg, předseda představenstva společnosti Port Authority of New York & New Jersey. Senátora McCaina podporuje například Michael Bloomberg, šéf společnosti Bloomberg L. P., ředitel US West Solomon Trujillo nebo Henry Paulson, partner v Goldman Sachs.

Dobře si vede i Bradley. Na jeho stranu se postavil například Thomas Labrecque, prezident Chase Manhattan, nebo ředitel sítě knihkupectví Barnes & Noble Leonard Riggio. Bradley si získal skvělou pověst mezi manažery svým vystupováním v Senátu, který opustil v roce 1996. Tehdy tento odborník na mezinárodní hospodářství a daně oznámil, že má politiky uplatňované ve Washingtonu plné zuby.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).